Industriarbetarnas tidning

Blygsam satsning från partierna i EU-valet

21 maj, 1999

Skrivet av MARGARETHA HOLMQVIST
LENNART LUND

De politiska partierna och LO-förbunden satsar betydligt mindre resurser i EU-valet jämfört med ett riksdagsval. Det visar Dagens Arbetets kartläggning.

Moderaterna satsar sex-sju miljoner centralt, en fjärdedel av de 25 miljoner man hävdar användes inför riksdagsvalet –98. Centern satsar cirka fyra miljoner, ungefär en tredjedel jämfört med riksdagsvalet. Samma andel motsvarar folkpartiets fyra-fem miljoner, kristdemokraternas 3,8 miljoner och vänsterpartiets 2,6 miljoner kronor. Miljöpartiets 3,9 miljoner motsvarar halva riksdagsvalbudgeten, så har man också här en större andel av mandaten att försvara. Socialdemokraterna satsar 15 miljoner kronor, drygt en tredjedel av riksdagsvalbudgeten.

Det finns inga självklara stridsfrågor: Moderaterna, folkpartiet, miljöpartiet och vänsterpartiet vill diskutera EMU i valrörelsen, men inte socialdemokraterna, centern eller kristdemokraterna. Alla tycker att demokratifrågorna är viktiga, särskilt ökad öppenhet. Partierna är ense om att kriget i Kosovo troligen ökar intresset för europafrågor.

Men ingen har förhoppningar om någon större ökning av antalet röstande, vilket alla är bekymrade över. Att man är motståndare till EU är inget skäl att inte rösta, understryker miljöpartiet, vänsterpartiet och EU-kritiska socialdemokrater: Det gäller att motverka planerna på ökad makt åt EU där man kan.

Valdeltagandet är också huvudfrågan för facken: ”Gå och rösta” lyder huvudbudskapet från Metall, Industrifacket, Pappers och Grafikerna. I EU-parlamentsvalet 1995 röstade bara var tredje industriarbetare. Förbunden vill göra upp med föreställningen att EU-politiken ligger långt från den svenska vardagen. Social dumping, som när Ericsson flyttar tillverkning till ett fackföreningsfientligt företag i Skottland eller att Pharmacia & Upjohn av skatteskäl placerar försäljningsrättigheter i Luxemburg nämns som exempel på att den ekonomiska politiken inte längre stannar vid nationsgränserna.

Det mesta av valarbetet samordnas med LO, som med brev, trycksaker och affischer hoppas locka LO-medlemmarna att delta i valet. Därutöver satsas inga stora pengar. Industrifacket är mest aktivt av de fyra förbund Dagens Arbete granskat och satsar omkring 400 000 kronor i valrörelsen. Förbundet anordnar regionala konferenser om EU-politik eftersom personliga samtal och dialog har visat sig vara bästa sättet att öka intresse och kunskaper

– Vi tycker att det är viktigt för demokratin att medlemmarna deltar i valet. Det sämsta som kan hända är att vi fastnar i det gamla ”ja och nej”. Nu när Sverige är medlemmar i EU ska vi vara med och påverka, säger ombudsman Åke Ljunggren.

Men det är tunnsått med fackliga namn på listorna och några regelrätta personvalskampanjer planeras inte från förbundens sida. Industrifacket förordar socialdemokratern och skogsarbetaren Hans Karlsson från Örebro. På s-listan finns också metallaren Christer Erlandsson, men först på 17:e plats.

Vänsterpartisten och metallaren Jonas Sjöstedt väcker inga varma känslor på det egna förbundskansliet: Metalls informationschef Anders Ferbe menar att vänstern med sin negativa hållning avstår från möjligheten att påverka EU.

Industrifacket beklagar att förbunden inte kunde enas om att backa upp något eller några LO-namn till den socialdemokratiska listan. Bättre samordning hade definitivt ökat det fackliga inslaget, anser förbundet.

De borgerliga partierna och miljöpartiet har inte en enda LO-medlem på sina listor men ser inte det som något misslyckande:

– Vi frågar inte efter facklig tillhörighet, är förklaringen.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

På Skandinaviska byggelement går fabriken för högtryck, trots coronakris.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

”Det blir svårt att få lönen  retroaktivt”

”Det blir svårt att få lönen retroaktivt”

De anställda på hustillverkaren Götenehus hoppas att företagets framgångar ska synas i lönekuverten, också i dem som redan har delats ut.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.