Industriarbetarnas tidning

Dödsolycka vid svarv

27 maj, 1999

Metallarbetaren Rolf Jansson, 36, omkom vid en olycka med en svarv vid Voith Safesets fabrik i Hudiksvall förra veckan.

Rolf Jansson arbetade vid svarven med en flänsaxel. Den vägde 35 kilo och lossnade plötsligt under arbetet. Axeln slungades mot Jansson som träffades hårt över armen och i bröstet. Han föll omkull och blev liggande på golvet, omgiven av chockade arbetskamrater. De tillkallade ambulans, som snabbt var på plats.

– Det kändes som om det tog tjugo minuter innan den kom men efteråt har vi fått veta att den var här på bara tre minuter, säger skyddsombudet Klas Friberg.

Olyckan inträffade ungefär en kvart över tolv. Tre timmar senare avled Rolf Jansson på Hudiksvalls lasarett av skadorna.

– Olyckan kom som en chock. Rolf var ju särskilt utbildad på den här svarven och hade jobbat med den i två år. Och själva arbetsuppgiften var ett rutinjobb, säger Klas Friberg.

Han och övriga arbetskamrater väntar nu på vad polisens och yrkesinspektionens utredningar kommer fram till om orsaken. Det har arbetat i tron att det är mycket sällsynt med dödsolyckor vid arbete med svarv. Och den uppfattningen stöds av statistiken över arbetsolyckor:

– Det gäller inte bara svarvar, det är över huvud taget ovanligt med dödsolyckor vid arbete med verkstadsmaskiner, säger byrådirektör Eva Malmros på arbetarskyddsstyrelsen.

På Voith Safeset arbetar drygt trettio personer. Företaget tillverkar hydrauliska säkerhetskopplingar, mest till tung industri. Rolf Jansson hade arbetat där sedan hösten 1990. Han var gift och hade en liten dotter.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.