Industriarbetarnas tidning

Dödsstöten för Smedjan i Arvika?

27 maj, 1999

Skrivet av

Situationen för de 220 anställda vid SKF:s nedläggningshotade smedja i Arvika har ytterligare försämrats. Detta sedan storkunden Volvo meddelat att man slutar köpa komponenter från smedjan.

Volvo står för tre fjärdedelar av Arvika-smedjans order. Det är främst vevstakar till lastvagnarna som tillverkas i smedjan som en gång ägdes av Volvo. Men 1988 tog SKF via Ovako över verksamheten.

Sedan 1995 har smedjan dragits med förluster och enligt facket har ingen i SKF:s koncernledning brytt sig om förlusterna trots att facket slagit larm vid ett flertal tillfällen. Lars Svensson är metallklubbens ordförande:

– Det var först i slutet av 1998 som det hände något, då kom strukturplanen som sa att vi antingen skulle läggas ner eller säljas.

Den första december läggs smedjan ned, såvida inte den säljs.

Men att hitta en intresserad köpare nu när största kunden Volvo meddelat att man drar sig ur tror Lars Svensson blir ytterst svårt.

– Vem vill köpa ett företag utan kunder? Vem vill ta över en tom fabrik?

Han har ingen bitterhet gentemot Volvo. Han förstår bilföretagets agerande.

– De har tålmodigt väntat på en lösning, men nu kan de inte vänta längre. Vi är deras enda leverantör av vevstakar och om vi nu inte kan leverera efter den första december är det ju helt förståeligt om de börjar titta efter nya leverantörer.

Intresserade köpare av smedjan har inte saknats.

– Men vi får aldrig veta varför förhandlingarna spricker. Vi får aldrig veta hur mycket det skiljer i pengar eller om det är något annat en uppgörelse stupar på.

– Vi kan inte tro annat än att SKF innerst inne vill lägga ner smedjan. Hellre det än att låta någon annan ta över som kanske lyckas. På något annat sätt kan vi inte tolka allt schabbel som omgärdat den här affären, säger Lars Svensson.

Arbetsrätt Striden om las

Nya gymnasielagen

Fast jobb eller utvisning

Fast jobb eller utvisning

De fick en andra chans till ett liv i Sverige. Men villkoren var hårda. Dagens Arbete har följt killarna som bokstavligen slåss för sin överlevnad på den svenska arbetsmarknaden.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Tio avtal inom IF Metalls områden – så mycket blir det i kronor

Tio avtal inom IF Metalls områden – så mycket blir det i kronor

Här är tio avtal inom IF Metalls avtalsområden som är färdiga. Dagens Arbete visar vad det innebär i procent och kronor.

IF Metalls avtalsråd sa ja till nya avtalet

IF Metalls avtalsråd sa ja till nya avtalet

Låglönesatsning, retroaktiva löner och arbetsskadeförsäkringen debatterades när IF Metalls avtalsråd skulle anta de nyligen tecknade avtalen.

Låglöne­satsningen, nu var vi där igen

Låglöne­satsningen, nu var vi där igen

LO har fått sin låglönesatsning men parterna är oense om vad den betyder, precis som för tre år sedan. Konflikt hotar. Hur kunde det bli så här – igen?, frågar sig Dagens Arbetes Anna Julius.

Enkät: Så tycker vi om industriavtalet

Enkät: Så tycker vi om industriavtalet

Avtalet landade ok utifrån omständigheterna. Det säger tre industriarbetare Dagens Arbete pratat med.

Stor besvikelse i Pappers avdelningar

Stor besvikelse i Pappers avdelningar

”Jag vill ge en saftig känga till dem som satte märket”, säger Claes Nöid på Fiskeby Board.

Inga extra pengar till Pappers

Inga extra pengar till Pappers

Pappers var nära att gå ut i konflikt, men gav till slut upp kampen om högre löneökningar.

Nya avtal för industrin – vad betyder det för dig?

Nya avtal för industrin – vad betyder det för dig?

I helgen kunde fack och arbetsgivare till sist enas om ett nytt avtal för svensk industri. Det här innebär det för dig.

Pappers förhandlar fortfarande

Pappers förhandlar fortfarande

Är det klart vilka nya löner som gäller nu inom industrin? Nej, Pappers förhandlar fortfarande. Avtalsrörelsen är ännu inte över. Ett dygn efter att det normerande Industriavtalet skrevs under saknas det fortfarande ett avtal för massa- och pappersindustrin. Igår förhandlade Pappers avtalsdelegation med Industriarbetsgivarna till långt in på kvällen, dock utan resultat. Förhandlingarna ajournerades och […]