Industriarbetarnas tidning

Duni tvingas till rekordskadestånd

17 maj, 1999

Skrivet av

Duni i Skåpafors tvingas betala 480 000 kronor i skadestånd till Pappers för brott mot kollektivavtalets allmänna anställningsvillkor. Det är det största skadeståndet någonsin i förbundets historia.
– Det blev så mycket pengar för att brottet är så flagrant, säger Pappers avtalssekreterare Lennart Olovsson.

Skadeståndet gäller en anställd som under åren 1997-98 jobbat 1 411 timmar övertid. Avtalet medger 200 timmar per år. Dessutom fanns en lokal uppgörelse om 100 timmar extra övertid. Den anställde hade med företagets goda minne därmed dragit på sig en otillåten övertid på drygt 900 timmar.

Den egna avdelningen började reagera när medlemmens fackavgift drog iväg uppemot 750 kronor. Det mer normala för en femskiftare på Skåpafors ligger runt 270 kronor.

– Det var en ren tillfällighet att jag fick ögonen på hans avgift till facket och min första reaktion var att detta kan inte stämma, säger avdelningens dåvarande ordförande Pia Ågren.

Hon kontrollerade saken med personalavdelningen och fann då att den anställde det gäller den månaden hade 113 övertidstimmar på sitt lönebesked.

– Men i företagets övertidsjournal fanns det inga markeringar alls.

Pia Ågren började då nysta i fallet och fann att missbruket av övertiden hade pågått i över ett år. Ågren krävde att personalchefen skulle sätta stopp för övertidsuttaget. När ingenting hände krävde avdelningen 430 000 i skadestånd från företaget för att de bröt mot avtalet.

– Och vi erbjöd oss att dela upp skadeståndsbeloppet på tre år, säger Pia Ågren.

Företaget svarade med att erbjuda avdelningen en dator som plåster på såren, som de senare generöst kryddade med en skrivare.

Facket sade nej och det blev central förhandling. Pappers var först beredda att göra upp på en lägre nivå, men när brottets omfattning klarnade hamnade slutnotan på 480 000 kronor att betalas i år.

Medlemmen det gäller gick ur Pappers i november. Han hade då befordrats till driftschef av företaget. Orsaken till allt övertidsarbete var att den anställde under den här perioden jobbade för utvecklingsavdelningen och som han enligt kassören Per Eriksson helt gick upp i.

– Han har gjort ett bra jobb, medger Per Eriksson, men det är fel av företaget att förlita sig så på en enda person. Vid ett tillfälle hade han jobbat 32 timmar i sträck och en arbetskamrat fick hjälpa honom ut till bilen och vidare hem. Han var helt färdig.

Av skadeståndet stannar 410 000 kvar hos det lokala facket medan Pappers i Stockholm tar hand om resten. Vad man lokalt ska göra med pengarna är inte klart än.

– Vi fyller 80 år som avdelning i år och en del av pengarna satsar vi säkert på en rejäl familjefest för medlemmarna, säger Pia Ågren.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.