Industriarbetarnas tidning

Fackavgiften kan sänkas

20 maj, 1999

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

LO-fackens medlemmar betalar ofta högre fackavgift än tjänstemännen. Ändå får de inte alltid ut mer av facket.
Det visar Dagens Arbetes granskning i nya numret av månadstidningen, som kommer ut i dag (990520).
Nu säger Metalls ordförande Göran Johnsson att avgiften kan sänkas med upp till 25 procent på tio års sikt.

Diskussionerna om fackavgiften är livligare än någonsin inför Metalls kongress i maj. Göran Johnsson konstaterar att den tid är förbi när alla som börjar ett nytt jobb automatiskt betalar för att gå med i facket. Idag måste varje ny medlem värvas med argument om vad den enskilda individen får ut av att gå med i facket.

– Det är i grunden en bra utveckling. Nu måste vi göra medlemmarna medvetna om sina rättigheter, säger han.

Missnöje med avgiften och tvivel på nyttan av att organisera sig är de vanligaste orsakerna till att stå utanför facket, enligt en undersökning från LO.

Diskussioner kring avgiften förs alltså inte bara inom Metall. Det är en het fråga också i Pappers, Industrifacket och Grafiska fackförbundet. Dagens Arbete har därför jämfört avgifterna till alla fackförbund som finns på dessa fyra förbunds arbetsplatser. Vi har dessutom tagit med Sveriges största fackförbund Kommunal i jämförelsen.

Två saker blir tydliga i vår undersökning. Det ena är att LO-fackens medlemmar betalar mer till facket än tjänstemän med samma lön. Ibland mycket mer. Det andra är att LO-fackens medlemmar ofta får ut mer av sitt medlemskap i form av ekonomisk styrka vid konflikt och tillgång till försäkringar och personlig service.

Men det är inte alltid så.

Industritjänstemannaförbundet Sif är ett tydligt exempel på att det går att förena en låg avgift med många anställda och en mycket stor strejkkassa. Metalls förbundsordförande Göran Johnsson medger att avgiftsskillnaderna kan vara för stora.

– Vi har en mer aktiv lokal verksamhet med studier och service till våra medlemmar. Det motiverar en högre avgift. Däremot kan man diskutera om avgifterna ska vara så mycket högre som de är nu.

Jämförelsen med Sif är särskilt relevant för Metall, Pappers, Industrifacket och Grafiska fackförbundet. Samtliga ordföranden i dessa fyra förbund medger att Sif börjar bli en konkurrent inom områden där traditionella arbetaryrken alltmer liknar tjänstemännens arbete. Och de ger framförallt två huvudförklaringar till sina förbunds högre avgifter.

* Att tjänstemännen fått mycket gratis. Arbetare har tyngre arbetsmiljöproblem, svårare att få tillgång till information och medbestämmande och mindre grundutbildning.

* Att LO-facken har en bättre lokal verksamhet och finns närmare medlemmarna på arbetsplatserna än Sif.

Sif:s förbundsordförande Mari-Ann Krantz säger inte emot.

– Visst har jag hört talas om samma sak, men det är svårt att generalisera. Kanske sitter de fackliga traditionerna djupare inom LO-förbunden?

Men att LO-facken syns mer på arbetsplatserna haltar något som argument till de högre avgifterna eftersom mycket av det fackliga jobbet där sköts med stöd av förtroendemannalagen. Det bekostas av arbetsgivarna, inte av medlemmarna.

Det tyngsta argumentet för de högre avgifterna kan alltså vara att arbetare inte fått lika mycket gratis som tjänstemännen i Sif. Det tror Industrifackets förbundsordförande Arne Lökken som anser att den skillnaden kan vara svår att fånga i en tabell.

– Tyvärr är det svårt att med siffror ange värdet av ett starkt kollektiv. Det gäller alltid för LO-förbunden. Ändå har de gemensamt drivit fram erbjudanden från banker, företag och försäkringsbolag.

Läs mer i Dokumentet

Arbetsrätt Striden om las

Regeringen ställer sig bakom parternas las-uppgörelse

Regeringen ställer sig bakom parternas las-uppgörelse

Regeringen ställer sig bakom Svenskt näringslivs och PTK:s las-uppgörelse. Nu påbörjas arbetet med att förändra arbetsrätten.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.