Industriarbetarnas tidning

Facket blir studievägledare

10 maj, 1999

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Studievägledning från facket. Det ska alla metallare få minst en gång om året. I alla fall om Metalls förbundsordförande Göran Johnsson får som han vill.
Idag saknar mer än hälften av Metalls lokala klubbar en plan för hur kompetensutvecklingen i deras företag ska komma igång. Det visar den undersökning som Metall tidigare i våras presenterade efter en kartläggning bland 600 klubbar med 130 000 metallarbetare.

I undersökningen saknas en handlingsplan helt och hållet hos omkring 300 klubbar. Ändå är klubbar med en handlingsplan överrepresenterade i undersökningen.

– Ur facklig synvinkel är det här allvarligt eftersom det inte ger tillräckligt bra underlag för att begära förhandlingar med företaget.

Det sade Göran Johnsson vid ett LO-seminarium om utbildning och kompetensutveckling på måndagen. Vid seminariet var Göran Johnsson också självkritisk och konstaterade att problemet delvis beror på att förbundet inte drivit utbildningsfrågorna tillräckligt hårt.

Nu hoppas han att Metall ska gå från ord till handling efter kongressen i slutet av maj. Den kommer till stor del att handla om utbildning och kompetensfrågor.

Metall har redan tidigare i år fört fram ett förslag om att inrätta ett nytt slags fackligt uppdrag: kompetensombudet. Och Göran Johnsson vill alltså garantera alla metallmedlemmar en vägledning i utbildningsfrågor.

– Du ska få minst ett besök varje år av någon från Metall som diskuterar hur du kan utveckla dig själv, ditt fack och ditt arbete.

Göran Johnsson betonar att det här ännu så länge bara är en målsättning, men han tror att den ska gå att genomföra i framtiden.

– En del tycker att jag spänner bågen för högt. Men jag tycker att medlemmarna har rätt till det här för den avgift de betalar.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.