Industriarbetarnas tidning

’Låt FN lösa kriget i Kosovo’

30 maj, 1999

– Kriget i Kosovo kan bara lösas via FN, sade Metalls kongress i ett uttalande på söndagen.

– Våldsanvändning är ett sista medel som bara kan ha sitt folkrättsliga berättigande när alla andra vägar är fullständigt uttömda. I internationella konflikter krävs beslut av FN:s säkerhetsråd. Världssamfundet har inte kunnat ena sig bakom ett sådant mandat när det gäller Kosovo. Därmed har Natos aktion inte entydigt stöd i folkrätten, konstaterade kongressen.

– Den senaste tidens diplomatiska offensiv är nödvändig. Men det brådskar. Flyktingarna måste få rätt att i trygghet och säkerhet återvända till sina byar före hösten. För detta krävs en omfattande och bred internationell solidaritet, där fackföreningsrörelsen kan spela en viktig roll.

– Frågan om Kosovo måste återföras till FN. Alla goda krafter måste samlas för att få en lösning och medverka till att den etniska rensningen stoppas och bombningarna upphör.

– På sikt handlar det om att utveckla förmågan att förebygga konflikter. Ska EU bli ett fredsprojekt för nästa århundrade måste EU öppnas för hela Europa och inte minst för länderna på Balkan

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.