Industriarbetarnas tidning

Många arbetsskador anmäls inte

28 maj, 1999

Var femte medlem i Metall – 65 000 – har det senaste året blivit skadade eller fått besvär på grund av arbetet. Men bara fyra av tio arbetsskador anmäldes, och bara fyra av tio arbetsskador ledde till åtgärder på arbetsplatsen för att hindra nya skador.

Det visar en enkät där 1 800 metallare svarat Statistiska centralbyrån (SCB) på frågor om arbetsmiljön. Enkäten ligger till grund för den satsning Metall skall göra på arbetsmiljön under kongressperioden:

– Målet är att halvera arbetsskadorna, sade metallordföranden Göran Johnsson på den presskonferens där undersökningen presenterades. Han konstaterade självkritiskt att arbetsmiljöfrågorna hamnat i skymundan – i Metall såväl som i samhällsdebatten som helhet. Men nu finns nytt bränsle:

Arbetsmiljöproblemen är en del av metallarnas vardag, visar undersökningen: Fyra av tio metallarbetare – 130 000 – känner oro för hälsan på grund av arbetet, och lika många har någon gång det senaste halvåret talat med sitt skyddsombud om arbetsmiljön. 16 procent känner olust när de går till arbetet minst en gång i veckan, och 42 procent tycker de har alldeles för mycket att göra minst halva arbetstiden.

Många av problem är gamla, väl kända. På frågan om vad som man besväras av på arbetsplatsen svarade 54 procent värme, kyla drag, 44 procent buller, 28 procent syror, lösningsmedel och andra kemikalier, 22 procent svetsrök och 19 procent oljedimma.

Var fjärde metallare besväras av vibrationer. Bland bilreparatörerna är det dock hälften:

– Vita fingrar är ett vanligt problem. Vi lägger en stor del av skulden på verktygstillverkarna. Maskinerna i dag ger lika mycket skador som för 10-15 år sedan, sade Christer Sandström, bilreparatör från Blekinge och förbundsstyrelseledamot.

Av ”nyare” arbetsmiljöproblem visar undersökningen bland annat att 17 procent av metallarna besväras av elektromagnetisk strålning. Särskilt drabbade är gruvarbetarna, där 30 procent besväras (se Dagens Arbete 990510).

Det monotona arbetet är ett stort problem särskilt för kvinnor. Nästan var tredje kvinna i metallindustrin har i dag besvär på grund av skador från arbetet, mest belastningsskador som drabbar var fjärde kvinnlig metallare (se Dagens Arbete 990526).

En viktig åtgärd för att komma tillrätta med problemen är en ny arbetsskadeförsäkring:

– Vi har nu en av de sämsta arbetsskadeförsäkringarna inom EU. Det är naturligtvis inte acceptabelt, särskilt inte när vi har en arbetarregering Och jag kommer inte att ge mig förrän det har blivit en ändring, sade Göran Johnsson.

Men han ville också förbättra det fackliga arbetet:

– Skyddsombuden måste få en ökad status i det fackliga arbetet.

Deras arbete hänger dock ihop med fackets ställning rent allmänt, underströk Johnsson. Och han varnade för konsekvenserna om SAF:s förslag till arbetsrätt går igenom. Redan den förändring som de borgerliga partierna och miljöpartiet nyligen fått igenom i riksdagen gör det svårare.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?