Industriarbetarnas tidning

Metall inför ny typ av medlemsavgift

30 maj, 1999

Skrivet av

Metall inför en ny typ av medlemsavgift. Men inte nu direkt. Först ska den nya modellen testas. Avdelningar får prova den nya medlemsavgiften efter godkännande av förbundsstyrelsen.

Så här ser den nya modellen ut:

Den enskilde metallarbetaren rapporterar till facket vilken bruttolön som väntas under kommande år. Från den beräknade lönen dras en fast procentavgift. Medlemmen betalar in avgiften, till exempel genom autogiro. Eller som nu genom arbetsgivarnas försorg.

Fördelen för den enskilde medlemmen blir en jämn och förutsägbar fackavgift. Och inte som nu att den kan öka dramatiskt om man råkat jobba mycket övertid en månad.

Systemet tillämpas redan på uppåt 25 000 medlemmar vars arbetsgivare av olika skäl inte klarar av att betala in avgiften. Fram till nästa kongress vill Metall testa detta system på de klubbar och avdelningar som vill. Därefter, på nästa kongress, kommer Metall slutgiltigt att ta ställning till den nya modellen.

Först var det tänkt att ett urval av avdelningar och klubbar skulle testa det nya systemet. Men Södertälje-avdelningen Kjell Wallin krävde att den avdelning som vill ska få prova det nya systemet under de kommande åren. Och det gick Hans Olsson, ekonomikommittén och förbundsstyrelsens föredragande, med på.

– Ett steg åt rätt håll, tyckte Kjell Wallin.

Medlemsavgiften var kongressens heta fråga. Och en av de frågor som det fanns flest motioner att ta ställning till. Av de 48 motioner som handlade om avgiften krävde de allra flesta sänkt avgift.

Inför kongressen hade ekonomikommittén med förbundsstyrelsens stöd förordat en sänkning av medlemsavgiften med 0,1 procentenheter. Pengarna tas från avkastningen på konfliktfonden. Utrymme finns visserligen för en sänkning med 0,2 men det kan vara klokt att skynda långsamt anser ekonomikommittén.

Åsikterna om avgiften gick isär bland kongressombuden.

Ann-Christine Westerholm, Göteborg inledde den långa avgiftsdebatten med att rikta kritik mot dagens avgiftssystem:

– Många medlemmar är lojala och tålmodiga men de vill inte heller betala en enda krona mer än vad som behövs. Vi måste lyssna på våra kamrater, annars kommer trycket att explodera.

– Om det finns ett utrymme att sänka avgiften med 0,2 procentenheter så ska vi göra det. Att bara sänka med 0,1 procentenheter är otillräckligt. Det är att ha hål i huvudet som vi säger i Göteborg.

Mauri Vainio, Skövde talade för 289 kamrater på Volvo Skövdeverken som motionerat till kongressen om att avgiften bara ska tas ut på grundlön och inte på exempelvis OB- och övertidsersättning.

Sören Westerholm, Oskarshamn:

– Övertiden ska halveras, det är Metalls mål. Och OB bör ersättas med tid. Därför ska inte så stor del av avgiften behöva komma från övertids- och OB-ersättning.

– Dessutom skulle jag vilja se en kalkyl på vad det skulle kosta att undanta övertids- och OB-ersättning från avgiftsunderlaget. Men jag förstår det taktiska upplägget från förbundsstyrelsen. Föreslå 0,1 procentenheters sänkning när det egentligen finns utrymme för 0,2. Grattis till en välregisserad föreställning!

Ekonomikommittén Hans Olsson svarade Westerholm:

– Inte fan är det min taktik att stå här i talarstolen och tvingas bemöta 75 inlägg. Det vore en dålig taktik i så fall.

Ann-Britt Åhman, Anderstorp kunde inte ställa upp på att undanta OB- och övertidsersättningarna från avgiftsunderlaget.

– Det är ju facket som har förhandlat fram de här ersättningarna. Satsa hellre på att avgiften görs helt avdragsgill.

Simon Andrijevski, Landskrona tyckte de fackliga förtroendemännen måste bli bättre på att förklara värdet av vara med i facket.

– Det är skrämmande att höra förtroendevalda säga att ”man inte får så mycket för avgiften”. Vi får nya medlemmar från andra fack när de anställs på mitt företag och de får en facklig introduktion som de aldrig fått tidigare.

Att Sif med sina lägre avgifter skulle locka tyckte han bara var nys.

– Sif har visserligen lägst avgift, men också lägst aktivitet.

Även Kurt Johansson, Trollhättan jämförde Metall och Sif.

– Sif har lägsta avgiften men har också lägsta organisationsgraden. Sif-medlemmar hos oss får ingen hjälp av sitt förbund, de vänder sig till oss istället.

Han gav sitt stöd till en motion från Ådalen som vill bevara dagens procentavgift av rättviseskäl. Johansson var stolt över dagens avgiftssystem.

– De som går ur, de skulle gå ur ändå. Det handlar om egoism. De som klagar på avgiften är de som tjänar mest och de borde ha råd att vara med.

På samma linje var Gunborg Karlsson, Örnsköldsvik.

– Många som kommer till våra kurser är kritiska till avgiften. Men när man får prata en stund om verksamheten är det då ingen av de som gått på mina kurser som fortfarande kräver sänkt avgift.

Tage Danielsson, Piteå talade mot ett tak. Avgiften ska vara efter bärkraft.

Peter Fransson, Finspång ville däremot ha ett tak.

– Om vi inte inför tak kommer medlemmar med höga och ojämna inkomster att lämna förbundet och i längden urholka förbundets ekonomi. Kostnaderna kommer då att läggas på de medlemmar som har de lägsta inkomsterna.

Tommy Gustafsson, Halland:

– Debatten om avgifterna finns där, den kan vi inte smita undan. Varför får vi inte dra av hela fackavgiften. Det vore en sänkning det i stället för 0,1 procent, det är bara en fis i rymden.

Han fick stöd av bland annat Anders Hansen, Nässjö. Yngve Gustafsson, Gimo, Lars Ask, Skövde och William Frank vill att avgiften sänks med 0,2 procentenheter, alltså dubbelt mot förbundsstyrelsens förslag. William Frank:

– Det är inga egoister som lämnar facket, det är vanliga medlemmar. De säger: metall måste sänka avgiften annars gör vi det själva genom att gå ur.

Lennart Alverå, Göteborg försvarade ekonomikommitténs förslag:

– Vilken verksamhet ska vi ha, vilka försäkringar ska vi teckna för våra medlemmar, vilken service ska vi ge. Den diskussionen är viktig. En eventuell sänkning måste vara så stor att vi kan hantera den, att vi klarar verksamheten. En sänkning för 0,1 procent kan öppna för ytterligare sänkningar framöver.

– Sänkningen avser ju den del av avgiften som betalas till förbundet. Det är säkert så att många avdelningar själva skulle kunna sänka sin del av avgiften.
Göran Pettersson, Stockholm talade för en motion från Södertälje-avdelningen som förespråkar golv och tak för avgiften. Bo Karlsson, Södertälje, fyllde i:

– Vi måste visa medlemmarna att vi är deras ombud och att vi inte sitter här och talar i egen sak. Vi kan inte vänta till nästa kongress utan det är dags att göra något nu.

Kjell Wallin, till vardags klubbordförande vid Scania i Södertälje fortsatte:

– På vår arbetsplats har vi haft en intensiv debatt om avgiften. Efter förra kongressen fick vi en namninsamling med 700 namn som krävde sänkt avgift. Förra året nyanställdes 350 personer, men bara hälften anslöt sig fackligt trots att vi har en stark klubb med bra verksamhet.

Conny Holm, Jönköping efterlyste ett nytt system där beräknad årsinkomst ligger till grund för avgiften.

– Det kanske innebär lite mindre pengar i inkomster för förbunden och avdelningarna. Därför kan vi inte sänka avgiften för mycket.

Hans Olsson från ekonomikommittén tyckte att Conny Holms resonemang låg i linje med ekonomikommitténs förslag men ansåg att man måste testa systemet till nästa kongress.

Tommy Bohman, Nässjö gav sitt stöd åt ekonomikommittén:

– Risken med sänkningar är att vi får sämre verksamhet och sämre service. Vad ska vi göra då? Höja avgiften?

Vart tog solidariteten, undrade Göran Mattsson, Örnsköldsvik. Inför vi tak får de lågavlönade subventionera verksamheten för de högavlönade.

Kjell Wallin, Södertälje svarade:

– Solidariteten ligger i att alla betalar efter bärkraft. Hos oss får alla semestertillägget på julilönen. Kanske har man då jobbat pingst och Kristi himmelfärdshelgen och får OB-ersättning från de helgerna på julilönen. Då blir den lönen mycket stor. De är inte kritiska mot att de ska beta men det måste finnas en rimlig nivå.

– En del har undrat om konfliktersättningen. Den är lika för alla, 47 kronor i timmen. Men då undrar man varför det ska vara lika då när det inte är lika avgift när man betalar in till konfliktfonden.

Darko Davidovic, Eskilstuna var av samma åsikt:

– Just när julilönen kommer blir det problem. Mina kamrater anser att det inte är rimligt att åka på avgifter på 800 kronor.

Rolf Häggman, Ludvika gav sitt stöd åt ekonomikommitténs förslag.

– Sänker vi med 0,1 procentenheter så blir också sänkningen störst för de som tjänar mest. På så vis är det rättvist.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.