Industriarbetarnas tidning

Metallarna ska utbildas

30 maj, 1999

Skrivet av

Metall ska under de kommande åren satsa mer på medlemmarnas kompetens och utbildning. Kongressen antog på söndagsmorgonen en programförklaring som ska vägleda Metall fram till nästa kongress.

”Målet är att Metall ska vara en utvecklingsresurs för förbundets medlemmar för att stärka sitt värde på arbetsmarknaden” heter det i programförklaringen.

Företagen och arbetsmarknaden förändras snabbt och metallarbetarna måste utveckla sitt yrkeskunnande och sin kompetens för att kunna hänga med i den snabba utvecklingen. Industrins förnyelse efterfrågar kunniga metallarbetare.

Det här kommer att bli Metalls uppgifter framöver:

*Inventera medlemmarnas nuvarande kompetens och se vilka behov av utbildning som finns.
*Motivera medlemmarna att utbilda sig. Många som är ovana att studera behöver stöd och uppmuntran.
*Genomföra avtal om kompetensutveckling. Riksavtalen ger rätt till kompetensutveckling för alla anställda i företagen. Nu gäller det att genomföra konkreta utbildningsprogram.
*Informera medlemmarna om vilka utbildningar som finns.
*Certifiering av metallarbetarnas kunskaper. Många metallare har genom åren skaffat sig lång yrkeserfarenhet som motsvarar en formell utbildning. Men dessa erfarenheter kan vara svåra att värdera när man söker nytt jobb. Metall ska hjälpa medlemmarna att omvandla yrkeserfarenheterna till formella meriter – bland annat genom certifiering.
*Utvärdera olika utbildningar så att medlemmarna lättare kan välja mellan olika utbildningar.
*Förbättra kontakten mellan arbetssökande och företag. Till exempel genom att bygga upp databaser med information om databaser med information om arbetsplatser och arbetssökande.

Programförklaringen togs efter en lång debatt. Allan Mattsson, Långshyttan efterlyste skrivningar som mer betonade en ekonomisk politik byggd på hög efterfrågan. Han hämtade stöd från kongresstal där statsministern pläderade för en ”klok stimulanspolitik för att få ner arbetslösheten”.

Kenneth Kindblom, Jönköping ville att Metall i programförklaringen skulle uttala sig mot friskolor. Pengar ska inte lyftas från arbetarklassens barn till överklassens, sa han. Han fick mothugg av föredragaren, Metalls biträdande förbundsordförande Stig Marklund.

– Alla vet vad Metall tycker i de här frågorna. Men i en programförklaring ska vi inte räkna upp vad vi tycker illa om.

Flera talare gick upp till Kindbloms försvar. Bland annat stockholmarna Bengt Skogert och Douglas Helge. Den senare ville markera mot friskolorna, trött på ”den borgerliga privatiseringen”. Helge lanserade ett kompromissförslag som både Marklund och Kindblom kunde enas om: att det nuvarande allmänna skolsystemet ska vidareutvecklas och försvaras.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.