Industriarbetarnas tidning

Nej till sextimmarsdag

29 maj, 1999

Skrivet av

Metall kommer även i fortsättningen att verka för 100 timmars betald ledighet som arbetstidsförkortning. Kongressen avvisade kraven på såväl sextimmars arbetsdag som sex veckors semester.

-100-timmarsmålet måste bibehållas. Blandar vi in andra krav på arbetstidsförkortning blir vi inte trovärdiga, sa Metalls avtalssekreterare Anders Tiderman.

-Jag vill påstå att vår konsekventa linje har lett till framgångar.

I två avtalsrörelser har Metall förhandlat fram 38 timmars betalad ledighet. Avdelningarna i Örnsköldsvik och Ådalen hade krävt sex timmars arbetsdag med bibehållen lön. Flera talare var också uppe och talade för en förkortning av den dagliga arbetstiden. Bland annat Darko Davidovic, Eskilstuna:

-Vi investerar i fler och fler maskiner och det blir färre människor på företagen. Det här måste vi göra något åt. Vi talar så mycket om solidaritet, nu är det dags att visa det också.

Landskronas Simon Andrijevski brukar tala för arbetstidsförkortning på Metalls kongresser, så ock denna gång.

-Jag är lyckligt lottat, vi har två inkomster i mitt hem. Men vi måste vara solidariska med de hushåll som inte har en enda inkomst. Vi måste dela på arbetstiden och gå mycket fortare fram.

Det blev också votering om sextimmarsmotionerna från Örnsköldsvik och Ådalen. En stor majoritet av kongressen gick på förbundsledningens linje.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen