Industriarbetarnas tidning

Nya jobb ger rättvisare löner

31 maj, 1999

En utvecklad arbetsorganisation främjar rättvisa löner. Det visar en undersökning som Metall genomfört bland ett stort antal klubbar.Ericssonkoncernen är ett undantag. Där bygger runt 30 procent av lönesystemen på chefens subjektiva bedömningar.

Undersökningen bygger på svar från ett frågeformulär som Metall skickat ut till klubbar inom de stora avtalsområdena. Nästan 600 klubbar med 130 000 metallare har svarat på formuläret.

Svaren visar på tydliga skillnader mellan mindre, ”outvecklade” företag och stora arbetsplatser där metallarna fått ökat arbetsinnehåll och ökade befogenheter. I de sistnämnda företagen finns ofta lönesystem som fack och arbetsgivare förhandlat fram. Systemen innebär att lönerna sätts utifrån objektiva och mätbara faktorer.

På de arbetsplatserna består lönerna i regel av en grundlönedel, en individuell del (anställningstid, utbildning, erfarenhet till exempel) och en befattningslönedel. Befattningslönedelen är kopplad till en värdering av arbetsuppgifterna. För varje ny arbetsuppgift som metallaren tar på sig får han mer betalt.

56 procent av alla metallare har en befattningslönedel. Det gäller till exempel de anställda på Saab och Saab Automobile. Inom Atlas Copco, Trelleborg och Ericsson är det betydligt färre metallare som har en befattningslönedel.

Svaren visar att det är betydligt vanligare att kvinnor får sin lön bestämd av chefen än män. Det beror förmodligen på att Ericsson har en stor andel kvinnor bland sina anställda och det är just där som lönerna sätts mer subjektivt. Det är alltså inget mönster som har med kön att göra, säger Metalls ombudsman Margareta Pettersson som sammanställt undersökningen:

– Tvärtom. Skillnaden mellan män och kvinnor har blivit mindre sedan 1994 då en liknande undersökning gjordes. Det beror på att lönesystem med befattningslönedelar blir allt vanligare. I ett lönesystem med objektivt mätbara faktorer är det liten risk att kvinnor diskrimineras.

Undersökningen visar däremot att klubbarna är dåliga på att leva upp till verkstadsavtalets och jämställdhetslagens krav på att företag ska göra lönekartläggningar varje år. Endast runt 55 procent av klubbarna inom verkstadsavtalets område uppger att de gör den typen av analyser.

Undersökningen visar vidare att:

…endast en procent av metallarna arbetar i raka ackord. Ackorden är vanligast inom bilverkstäderna. I den branschen är det få metallare som omfattas av lönestystem som belönar ökat arbetsinnehåll

…en majoritet av klubbarna uppger att även arbetsgivaren vill ha tydliga regler för när personer ska få ökad lön för större arbetsinnehåll. Mindre än 20 procent av klubbarna tror att arbetgivaren vill ha subjektiva löner som chefen sätter.

Margareta Pettersson tror att allt fler företag kommer att inse att orättvisa löner ger effektivitetsförluster. En rationell produktion kräver ett rationellt lönesystem. Det handlar inte om att ta bort löneskillnader utan att skapa rättvisa skillnader som bygger på tydliga arbetsbeskrivningar.

– Människor som blir förbannade över orättvisa och subjektiva löner är inte effektiva.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen