Industriarbetarnas tidning

Ökad jämlikhet i Metalls styrelse

30 maj, 1999

Skrivet av

Lena Fornstedt, Oxelösund, Kerstin Gustavsson, Linköping och Tommy Andersson, Borlänge är de nya namnen i Metalls förbundsstyrelse.

Det innebär att kvinnorepresentationen i förbundsstyrelsen är större än någonsin. Tre av femton ledamöter motsvarar faktiskt kvinnornas 20-procentiga andel av medlemmarna.

Valet av Tommy Andersson innebär också den första ledamoten från en Dalaavdelning i förbundsstyrelsen sedan 60-talet. Smeden Ruben Elg från Vikmanshyttan som avgick 1965 var den senaste.

Tommy Andersson är 44 år och har arbetat i 26 år på det som då kallades Domnarvets jernverk, numera SSAB Tunnplåt i Borlänge. Han kom snart att tillhöra gruppstyrelsen för reparatörerna, blev aktiv i studiekommittén och utsågs till klubbordförande 1987, då hade han tillhört klubbstyrelsen i bara ett par år.

Bland det första han fick ta itu med som ordförande var ett varsel på 1600 anställda. SSAB:s nedläggning av elektrostålverket och finvalsverket väckte en strejkvåg över järnverket, truckar blockerade ingångarna till järnverket och det blev några dramatiska veckor.

Även om han gillar när det stormar så kanske det blev i det svettigaste laget för den då färske ordföranden. Han tycker om debatt, gillar att provocera och han vill väcka debatt i Metalls förbundsstyrelse. Han har bland annat varit kritisk till industriavtalet.

– Det var rätt tänkt, men vi lade oss för lätt. Vi tog vårt ansvar, en arbetsgivarna tog inte sitt. De fortsätter med sin kortsiktighet, med höja aktieutdelningar. Metall måste bli tydligare och vinna opinionen.

Näringspolitik med satsning på IUC, industriella utvecklingscentra, avtalsfrågor, stålfrågor är annat som Tommy Andersson vill slåss för.

Stålarbetarna får ökad tyngd i Metalls förbundsstyrelse i och med att Tommy får sällskap av Lena Fornstedt från SSAB i Oxelösund.

Lena Fornstedt, 44 började på dåvarande Oxelsunds jernverk som 20-åring i början av 70-talet och har arbetat där sedan dess. Hon var utbildad instrumentmekaniker och började på valsverket. Hon intresserade sig för de fackliga frågorna och blev vald till LO-sektionens representantskap i Oxelösund. Hon är klubbens och avdelningens studieorganisatör.

Studier och jämställdhetsfrågor är vad hon helst vill jobba med i förbundsstyrelsen.

– Men också den yttre miljön. Den har vi tyvärr glömt bort på senare år. Vi hade ett bra handlingsprogram som lades fram inför en kongress för ett tiotal år sedan. Det är dags att ta itu med de frågorna igen.

Kerstin Gustavsson, Linköping, 56 är den tredje nya ledamoten i förbundsstyrelsen. Som 20-åring började hon arbeta som montör på Facit i Åtvidaberg. Första fackliga uppdraget var som kontaktombud.

I dag är Kerstin klubbordförande på Partnertech i Åtvidaberg.

– Kompetensfrågor och utbildning ligger mig närmast om hjärtat. Men också arbetsskadeförsäkringen. Där behöver vi jobba mycket för att förbättra den.

Förutom de tre nyvalda består förbundsstyrelsen av Göran Johnsson, ordförande, Stig Marklund, biträdande förbundsordförande, Anders Tiderman, avtalssekreterare, Ulla Lindqvist, förbundssekreterare, Karl Anders Andersson, Östersund, Kenneth Freiholz, Trollhättan, Bengt Larsson, Södra Skåne, Olle Ludvigsson, Göteborg, Sven-Åke Nygårds, Stockholm, Rune Nyström, norra Västerbotten, Christer Sandström, Karlskrona och Stig Stolpe, Västerås.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.