Industriarbetarnas tidning

Omröstning om flextider på Volvo

10 maj, 1999

Volvo Lastvagnar i Tuve vill införa flexibla arbetstider. Verkstadsklubben och företaget har arbetat fram ett förslag som medlemmarna i Tuve ska rösta om senare i maj.

Förslaget gäller både dagtidare och dem som jobbar kvällsskift. För dagtidarna innebär förslaget att arbetstiden förlängs till 8,6 timmar per dag. Den förlängda arbetstiden ger ett överskott av timmar som sedan kan tas ut i lediga dagar.

Grundmodellen är att metallarna får ledigt, enligt schema, var tredje fredag. Resten av mertiden (5-6 arbetsfria dagar vid ordinarie årsarbetstid) läggs ut efter överenskommelse mellan fack och företag, till exempel på klämdagar i samband med helger. Vill företaget ändra i den schemalagda ledigheten krävs minst tre veckors varseltid.

Modellen tillåter en flextid på runt 60-70 timmar plus eller minus om året. Den ordinarie årsarbetstiden är 1806 timmar. Med en daglig arbetstid på 8,6 timmar ger det 21 extra lediga dagar. Den maximala årsarbetstiden är, enligt förslaget, 1866 dagar, vilket ger de anställda 14 dagars ledighet. Den minimala årsarbetstiden är 1746 timmar, vilket ger 28 lediga dagar.

Förslaget berör de runt 1400 metallarna på Volvo Lastvagnar i Tuve och KMA-fabriken i Torslanda. De fick förslaget i förra veckan och om två veckor ska de säga sin mening i en omröstning. I första skedet kommer Metalls gruppstyrelse, som arrangerar omröstningen, att fråga om de vill ha konjunkturanpassad arbetstid. Röstar en majoritet för övergår man till nästa röstomgång som gäller hur arbetstiderna ska förläggas.

Förslaget, som ska börja gälla från den 1 september i år, innebär också att metallarnas månadslöner höjs med 250 kronor i månaden.

Tarmo Ahonen i verkstadsklubbens styrelse har varit med och arbetat fram förslaget. Han tycker att den viktigaste poängen är att de anställda får fasta arbetstider.

– I dag varierar våra arbetstider rätt mycket och många har svårt att få ut ledighet från våra individuella tidbanker.

– Förslaget gör att du kan veta någorlunda säkert hur du ska jobba och när du kan vara ledig. Flextiden handlar i huvudsak om fredagar och vi har lagt in en relativt lång varseltid på tre veckor.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.