Industriarbetarnas tidning

Skarp kritik mot arbetsskadebedömning

19 maj, 1999

Skrivet av

Den nuvarande bedömningen av arbetsskador är ett hot mot rättssäkerheten. Det anser Pappers som i ett skarpt formulerat uttalande på sitt förbundsårsmöte bland annat kräver att ärenden som rör belastnings- och förslitningsskador regelmässigt ska gå via yrkesmedicinsk specialistkompetens.
– Folk ska veta att de redan från början får en rättvis behandling och att de inte ska behöva processa för att få rätt, säger ombudsman Runar Hagman på Pappers.

Bakgrunden är en motion från avdelning 3 i Karskär till Pappers förbundsårsmöte, som i år hålls på Skåvsjöholm norr om Stockholm. Avdelningen pekar på den rättslöshet som arbetsskadade medlemmar utsätts för av bland annat försäkringskassan och deras förtroendeläkare.

”Försäkringskassan tar inte hänsyn till vare sig gjorda utredningar eller läkarintyg, utan kopplar in sin förtroendeläkare och ber denne yttra sig. Utan att ha sett vare sig patienten eller arbetsplatsen görs tummen ner och i 99 fall av 100 går kassan på det förtroendeläkaren säger.”

Ingen annan grupp i samhället behandlas på ett sådant sätt, menar motionärerna.

Pappers delar denna uppfattning.

Förbundet anser att det är en ren skandal att den som skadas eller blir sjuk genom sitt arbete också drabbas ekonomiskt.

”I dag har vi ett sämre försäkringsskydd på svenska arbetsplatser än i trafiken”, skriver man.

Pappers hävdar att många anställda drabbas av belastningsskador och sjukdomar på grund av olämpligt utformade arbeten och arbetsplatser – skador som med nuvarande regler inte godkänds som arbetsskador. Pappers kräver nu att reglerna för arbetsskadebedömning ändras till att även omfatta belastnings- och förslitningsskador.

En central roll för att bedöma vad som är en arbetsskada har försäkringskassans och försäkringsbolagens förtroendeläkare.

Dessa läkare avvisar alltför ofta de utredningar som gjorts av skyddsingenjörer och företagsläkare, personer med kunskap om arbetsplatsen och dess utformning.

”Förtroendeläkarnas ställningstagande sker i stället utifrån en kompetens som allmänläkare, ett system som är ett hot mot rättssäkerheten.”

Pappers kräver därför att ärenden som berör sådana här skador regelmässigt ska skickas till specialister på området, det vill säga till den yrkesmedicinska specialistkompetensen. Eftersom det kan innebära att trycket på de yrkesmedicinska enheterna ökar, kan det krävas ökade resurser för att handläggningstiderna inte ska bli för långa.

Pappers kräver också att samtliga läkare, som i sin yrkesutövning utfärdar intyg och utlåtanden till försäkringskassan eller försäkringsbolag, ges en grundläggande utbildning i försäkringsmedicin och en regelbunden fortbildning.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Slutbud lämnat i kväll

Slutbud lämnat i kväll

Facken och arbetsgivarna inom industrin har på lördagskvällen fått ett slutbud att ta ställning till. Ett besked väntas tidigast söndag morgon.

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.