Industriarbetarnas tidning

Arbetslösheten ökar i industrin

10 juni, 1999

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Det ljusnar på arbetsmarknaden. Men inte i industrin. Där har arbetslösheten ökat med tio procent sedan i maj förra året.- I vår bransch finns inget som talar för fler jobb, trots ökade orderingångar, säger Christer Larsson, förbundsekonom på Pappers.

I Pappers a-kassa var 4,1 procent av medlemmarna arbetslösa i maj i år. Det är nästan 14 procent fler än i maj förra året.

Nedläggningen av Fridafors bruk i södra Småland förklarar en del av ökningen. Men långt ifrån hela. Redan tidigare i år har Pappers uppgett att man räknar med att 850 jobb försvinner inom avtalsområdet i år, och lika många nästa år.

– Alla investeringar i vår bransch tar bort jobb. Det är en allmän process nästan överallt med varsel och rationaliseringar, säger Christer Larsson.

Trots det tycker han att det finns anledning att vara optimistisk så länge företagen ändå satsar nytt och säljer bra.

– Det betyder att vi drar in pengar till samhället och att fler jobb genereras runtomkring.

Totalt sett har arbetslösheten i Sverige minskat sedan i maj förra året. Men det gäller alltså inte vare sig Pappers eller andra industriförbund. Enligt AMS är arbetslösheten i industrins a-kassor i snitt nästan tio procent högre i maj i år jämfört med 1998. Industrifacket är inget undantag. Där har arbetslösheten stigit till 7,7 procent.

– Det handlar om en långsiktig trend där jobben inom industrin minskar, tror Industrifackets a-kasseföreståndare Leif Håkansson.

I Industrifacket har antalet aktiva medlemmar minskat med en procent sedan årsskiftet. En stor del av den minskningen kan förklaras av att medlemmarna hittar jobb utanför industrin, tror Leif Håkansson.

– Många går till andra förbund och jag har en känsla av att de inte är andra industriförbund, säger han.

Även inom Metall och Grafiska fackförbundet är arbetslösheten mellan åtta och nio procent högre i maj i år jämfört med förra året. Men Grafikerna skiljer sig från Industrifacket och Pappers, menar Sonia Sommerfelt, föreståndare för Grafikernas a-kassa. Där är arbetslöshetsökningen inte en trend, anser hon.

– Nej, totalt sett hade antalet utbetalade dagar minskat första kvartalet i år när vi tittade på det. Då var vi med i den uppåtgående kurvan som finns.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.