Industriarbetarnas tidning

’Du langar sprit! Säg upp dig!’

9 juni, 1999

– Bankrånarna som sköt två poliser får trots allt en normal rättegång. Men det gäller tydligen inte mig.
Metallaren Leif-Inge Göransson känner sig sviken av sin före detta arbetsgivare och metallklubben på företaget. Han anser att han blev tvingad att skriva på sin egen uppsägning. Nu tänker han begära skadestånd av företaget och stämma fackklubbens ordförande.

Leif-Inge Göransson jobbade på Alimak i Skellefteå. En dag i mitten på maj blev han inkallad till verkstadschefen som anklagade Leif-Inge för att ha sålt hemkörd sprit till arbetskamrater med alkoholproblem. Metallklubbens ordförande Johnny Nilsson, en person till i klubbstyrelsen och företagets personalhandläggare Tage Wikström deltog också i mötet. Leif-Inge ställdes inför valet att skriva på sin egen uppsägning eller att bli avskedad med omedelbar verkan.

– Jag kände mig pressad. Alla i rummet sa att jag var skyldig och att det var bäst för mig själv om jag skrev på uppsägningen. Vad skulle jag göra? Mitt eget fack satt ju bredvid och höll med chefen.

Leif-Inge Göransson är upprörd över att han aldrig fick en chans att bemöta anklagelserna, att varken företag eller facket gjorde någon utredning i frågan.

– Jag har inte sålt någon sprit och jag känner ingen på firman som har alkoholproblem.

Vilka källor hade ni till anklagelserna, Tage Wikström?

– De personer med alkoholproblem som frågan gäller berättade själva för oss hur de fått tag på sprit. Vid samma tillfälle fick vi reda på att det här pågått i flera år.

Hade ni talat med Leif-Inge Göransson om det här tidigare?

– Nej.

Tage Wikström, som tidigare varit klubbordförande i 16 år, berättar att företaget arbetat drogförebyggande under många år. Både företaget och facket har satsat mycket tid och krafter på att hjälpa kamrater. Man har skickat anställda till kliniker och ordnat eftervård. Flera har blivit räddade från missbruket.

Fackklubbens ordförande Johnny Nilsson talar om bristande solidaritet från Leif-Inges sida. Men han säger att det var Leif-Inges eget val att säga upp sig. Han vill inte kommentera anklagelserna om spritförsäljning.

– Jag kan inte lämna ut en tidigare medlem i klubben. Det är han som kan ta skada om det här kommer ut i media.

Leif-Inge Göransson säger att han kontaktade Metalls avdelning i Skellefteå bara några dagar efter uppsägningen. Han vände sig dit för att han inte hade något förtroende för klubben. Ingen där informerade honom om att han bara hade två veckor på sig att försöka få uppsägning ogiltigförklarad för att den var framprovocerad av arbetsgivaren. Nu kan han inte längre stämma företaget i den här frågan, men han kan begära skadestånd, med hjälp av metallavdelningen. Får han inget stöd av facket kan han själv driva sitt mål i tingsrätten.

Stellan Gärde på LO-TCO Rättskydd vill inte kommentera just det här fallet, men säger att det krävs betydligt mer än uppgifter om spritförsäljning till arbetskamrater för att ett företag ska kunna avskeda en person.

– Har företaget en genomarbetad alkoholpolicy med rehabilitering av missbrukare som alla anställda känner väl till och har mannen i fråga sålt sprit på arbetsplatsen vid ett flertal tillfällen i större mängder, då hade det kanske räckt för en uppsägning av personliga skäl. Men absolut inte för ett avskedande.

En uppsägning av personliga skäl innebär att den uppsagde får en uppsägningstid och att uppsägningen inte verkställs direkt. Ett avskedande är betydligt allvarligare. Det har omedelbar verkan och det avser kvalificerade brott mot anställningsavtalet, så som stöld och våld på arbetsplatsen.

Nya gymnasielagen

Ministern: De ensamkommande borde ha förberett sig bättre

Ministern: De ensamkommande borde ha förberett sig bättre

Hundratals unga ensamkommande måste hitta fasta jobb innan jul för att få stanna i Sverige. Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) tycker att Sverige varit generösa mot gruppen – men föreslår nu vissa lättnader på grund av pandemin.