Industriarbetarnas tidning

Facklig kritik mot s-valrörelse

14 juni, 1999

Socialdemokraterna har gjort ”ännu ett katastrofval”. Resultatet är dåligt och måste ses som den katastrof det är, inga bortförklaringar hjälper, säger Industrifackets ordförande Arne Lökken.
– Det krävs nya tag inom socialdemokratin. Nu måste vi socialdemokrater sätta oss ned och fundera hur vi ska kunna rusta upp vårt parti.

Lökken tycker att socialdemokraternas valrörelse varit alltför passiv. Partiet har inte synts tillräckligt.

– Jag vet inte hur mycket som styrs av medierna men nog var det en kolossal stor skillnad på engagemanget hos Göran Persson jämfört med Gudrun Schyman.

Även Grafikernas ordförande Malte Eriksson är kritisk till vad han kallar socialdemokratisk ”otydlighet” och beklagar att det borgerliga inflytandet nu stärks i EU-parlamentet.

– Folk känner tydligen inte för ett parlament långt borta. Man vet uppenbarligen inte hur stort inflytande parlamentet håller på att få på människors vardag. Ansvaret för detta faller tungt på socialdemokratin och fackföreningsrörelsen, säger han.

Metallbasen Göran Johnsson konstaterar att valet är det sämsta socialdemokraterna någonsin har gjort:

– I praktiken röstade bara 10 procent av valmanskåren på socialdemokraterna.

Han tror att rapporteringen om mygel, korruption och svågerpolitik inom EU har bidragit till det låga valdeltagandet.

– Det har gjort många heligt förbannade – med all rätt.

Pappers ordförande Sune Ekbåge efterlyser en mer intensiv debatt om europafrågorna och säger att ”vänta-och-se-politiken” i EMU-frågan definitivt inte fungerar bra.

– De frågorna måste dessutom integreras med den nationella politiska debatten och inte som nu debatteras för sig.
Om det är möjligt skulle en gemensam valdag med de nationella valen vara en väg att gå, tror Sune Ekbåge.

– Om man skulle rösta samtidigt till svenska riksdagen och till EU-parlamentet skulle det lyfta fram de samband som faktiskt finns, anser han.

Grafikernas Malte Eriksson konstaterar att det är svårt att få igång diskussionen om stora frågor som EU och EMU bland de egna medlemmarna.

– Vi som alla andra förbund har stora medlemsgrupper som inte vill att vi ska ta ställning. När det finns sådana stämningar blir det icke-beslut. Det leder till passivitet, man vågar inte säga klart ja eller nej, exempelvis till EMU. Det är ett allmänt problem att man låter dem som fattar det lättaste beslutet – att säga nej – sätta normen.

Framför allt är resultatet ett bakslag för politiken som helhet, tycker Arne Lökken, som menar att det egentligen inte finns några vinnare med ett så lågt valdeltagande. Framgången för Marit Paulsen, en ”utpräglad kändisaktör”, kan på sikt skada politiken, befarar Lökken som inte vill se en utveckling där personen blir viktigare än politikens innehåll.

Varken Malte Eriksson eller Arne Lökken tror att valresultatet får några direkta inrikespolitiska konsekvenser.

– Men vänsterpartiets självförtroende kommer att växa och det kommer inte att göra det lättare för Persson att föra en socialdemokratisk politik, säger Lökken.

De fackliga insatserna i valet är ännu inte utvärderade, men Göran Johnsson tycker redan nu att det finns anledning att ”tänka över mycket”.

– Jag tror det har varit svårt för många vanliga människor at hitta folk på våra valsedlar som de kan identifiera sig med. Vi har inte gjort tillräckligt för att det ska bli så.

Arne Lökken anser att valresultatet visar att fackföreningsrörelsen måste stärka sitt politiska arbete.

– Det politisk samtalet måste komma i gång på arbetsplatserna, säger Arne Lökken.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.