Industriarbetarnas tidning

’Företaget och facket svek’

22 juni, 1999

– Weland Stål har betett sig som arbetsgivarna gjorde på tjugotalet. Och facket har svikit oss. Det säger Alf Bergsten och Christer Knutsson som arbetade för Weland Stål under brobygget över Stora Bält.

De hävdar att företaget bröt mot muntliga avtal. När de krävde att avtalet skulle hållas fick de sparken. Nu har männen fått besked om att de inte kan få någon upprättelse eller skadestånd.

För fyra år sedan svarade Alf Bergsten och Christer Knutsson på en platsannons som gällde jobb vid brobygget. Det var Weland Stål i Ulricehamn som sökte folk för monteringsjobb. Både Alf och Christer fick jobb direkt och under respektive anställningsintervju fick de veta att de garanterades en månadslön på mellan 22000 och 24000 kronor. De skulle arbeta 12 timmar om dagen 10 dagar i streck, varvat med fyra dagars ledighet. Jobbet var en projektanställning som skulle sträcka sig till våren året därpå (runt nio månader).

När männen bad om ett skriftligt avtal fick de veta att de skulle få det i efterhand. Männen åkte ned till Danmark och började jobba. När de efter en-två veckor fortfarande inte fått något skriftligt anställningsavtal påpekade de det inför förmannen i Danmark.

Saken ställdes på sin spets när bråk uppstod huruvida de sex projektanställda montörerna skulle få betalt när vädret hindrade dem fråm att åka ut och jobba på bron. Företaget menade att de inte hade rätt till ersättning under sådana dagar, vilket enligt Alf och Christer stred mot det muntliga avtalet.

Till sist visade förmannen ett anställningskontrakt och uppmanade männen att skriva på. Enligt Alf och Christer innehöll det betydligt sämre villkor än de överenskomna. ”Det var rena slavkontraktet med en massa ’cirka’ och oklarheter.” Männen kontaktade metallavdelningen i Borås som i sin tur talade med företaget. Ett nytt avtal skrevs, men enligt männen var det fortfarande otydligt och det garanterade inte 12 timmars lön vid dåligt väder. När männen vägrade att skriva på fick de sparken direkt.

– De andra killarna ville strejka för oss men jag sa att de skulle lugna ned sig och att vi skulle reda ut det här med hjälp av facket, säger Alf. Men Alf och Christer menar att de fick väldigt lite hjälp av metallavdelningen. De säger att det började hända saker först efter att de skrivit till Metalls förbundskontor i Stockholm. Lokala förhandlingar med företaget ledde till att företaget erbjöd sig att skriva ett arbetsgivarintyg där det framgick att männen sagt upp sig själva, för att det skulle bli lättare för männen att hitta andra jobb.

– Ombudsmannen tyckte att vi skulle acceptera. Men varför skulle vi nöja oss med det, undrar Christer Knutsson. Vi fick sparken utan att vi gjort något fel. Vi hävdade bara våra rättigheter. Ska det gå så här för alla som vågar säga ifrån?! Någon gång måste man säga stopp.

Senare blev det centrala förhandlingar där Börje Wikström på Metalls förbundskontor i Stockholm medverkade. Förhandlingarna gav inget resultat och männen fick besked om att nästa steg var att Metall stämde företaget inför Arbetsdomstolen. Börje Wikström sa dock att det kunde ta lång tid, ett till ett och ett halvt år innan något hände.

– Vi väntade. Efter ett år ungefär ringde jag till Stockholm och fick veta att det eventuellt var en förlikning på gång, att arbetsgivaren kunde tänka sig att betala ett skadestånd. Sedan hörde vi ingenting återigen. När jag ringde igen i våras meddelade Börje Wikström att det inte skulle bli något. Och Metall tänkte inte stämma företaget.

Börje Wikström säger till Dagens Arbete att han insåg att det inte skulle gå att driva männens krav när han åkte ned till Ulricehamn och började gräva i frågan.

– Det skulle bland annat inte gå att styrka att männen hade ett muntligt avtal med det innehåll som de säger att de gjort upp med arbetsgivaren om.

Börje Wikström säger att han själv tog beslutet att inte stämma företaget inför arbetsdomstolen. LOs arbetsrättsjurister var aldrig inblandade.

Ligger det något i männens kritik att du varit dålig på att höra av dig?

– Det kanske det gör.

Weland Ståls vd Staffan Gunnarsson vill inte kommentera Alf Bergstens och Christer Knutssons öden. Men han antyder att de är rättshaverister. Han säger att han aldrig var direkt inblandad och hänvisar till fackets linje att inte driva frågan vidare.

Hur kommenterar du männens uppgifter om att de inte skulle få lön när vädret hindrade dem från att arbeta?

– Det vet jag ingenting om.

När Dagens Arbete frågar om han kan hänvisa till någon annan på lägre nivå som vet hur reglerna var lägger han på luren.

Arbetsrätt Striden om las

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

LEDARE Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Regeringen ställer sig bakom parternas las-uppgörelse

Regeringen ställer sig bakom parternas las-uppgörelse

Regeringen ställer sig bakom Svenskt näringslivs och PTK:s las-uppgörelse. Nu påbörjas arbetet med att förändra arbetsrätten.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.