Industriarbetarnas tidning

Gruvön bantar 250 man

23 juni, 1999

Skrivet av

– Ingen överraskning, men fler än vi trodde.
Det säger Stewe Cato, Pappers ordförande på Gruvön, efter beskedet att bruket ska banta bort 250 jobb.

Tidigare har företagsledningen pratat om att bruket behövde banta ett par hundra personer. Men den frågan hamnade lite i bakgrunden när ägarna Stora Enso för en tid sedan deklarerade att bruket var till salu.

– Men försäljningsplanerna har lagts på hyllan, säger Stewe Cato. Nu ska vi i stället vara klara med en nya organisationsplan den 1 oktober.

Gruvön ska bli mer kostnadseffektivt. De ekonomiska problemen bottnar bl a i dåliga priser på kraftpappret och stora investeringar i den nya pannan, T5:an, som också automatiskt leder till ett behov av färre tjänster. I dagsläget har bruket ca 1 200 anställda och om det i slutänden blir som ledningen på andra sidan Bottenviken tänkt sig, så ska Gruvön gå runt på 950 anställda.

Men hur många som får lämna företaget varken kan eller vill Stewe Cato sia om idag.

– I augusti kopplar vi in en löntagarkonsult för att få hjälp med att bedöma om det finns någon relevans i företagets agerande.

En del av personalbantningen kan säkert klaras med ålderspension, men långtifrån alla.

– Bland de anställda är oron störst hos de visstidsanställda. En del har arbetat här i tre fyra år. De ryker först. Den gruppen består av drygt sextio personer. När vi sen går över på turlistan hamnar de yngre i farozonen..

För Grums kommun blir den kommande neddragningen ett hårt slag.

– Det finns inte så många andra jobb att välja på i kommunen, säger Cato. När det gäller beroende av enda företag ligger vår kommun femma i hela landet. Jämför det med Lear och Bengtsfors som låg på 28:e plats!

– 742 av våra medlemmar bor i kommunen och det gör att vi nu måste få igång en politisk process för att kunna påverka utvecklingen.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.