Industriarbetarnas tidning

IT-skolan växer med nya kurser

9 juni, 1999

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

I höst kan Metalls medlemmar ta det europeiska datakörkortet ECDL på distansutbildning via Internet. Men det är bara början.Om några år ska de kunna studera saker som ryska, CAD och matte på nätet.

Metalls IT-skola startade förra året som ett försök att få medlemmarna intresserade av IT och datorer. Nu växer projektet.
– Det innehåller stora visioner, säger Lennart Wedin, ansvarig för IT-skolan.

Den som gått studiecirkeln inom Metalls IT-skola får göra ett test av sina grundläggande datorkunskaper. Efter att ha klarat testet får medlemmen ett lösenord som ger tillträde till ”Metalls industrigymnasium” på Metalls hemsida på Internet.

Där räknar Metall med att inom några år kunna erbjuda flera olika distanskurser på allt från grundskole- till högskolenivå. Under dessa kurser ska deltagarna få stöd av utbildade kontaktpersoner.

Redan inom ett par veckor läggs dock de första språkkurserna ut som rena självstudiekurser. Och i höst kan en av distansutbildningarna med utbildade stödpersoner komma igång. Då hoppas Metall att allt är klart för en kurs som ger deltagarna det europeiska datakörkortet ECDL.
Ett fyrtiotal blivande stödpersoner håller just nu på med sin ECDL-utbildning.

Språk-, matte- och CAD-kurser är några andra exempel på distanskurser som Metall i samarbete med företag och skolor vill erbjuda sina medlemmar. Men mycket av detta är ännu bara på planeringsstadiet.

– Det här är visionen. Vem vet hur lång tid det tar innan allt detta finns? Det kan ta ett, tre eller fem år att genomföra, säger Lennart Wedin.

Hittills har omkring 5 000 personer skrivit in sig i Metalls IT-skola, och omkring 2 000 har klarat självtestet som ger tillträde till Metalls industrigymnasium. På Metall räknar man dock med att omkring 115 000 medlemmar har tillgång till Internet och därför tror man att deltagarantalet kan växa betydligt.

– Vill man vara med i Metalls IT-skola eller ta ett ECDL-körkort är det bästa sättet att kontakta sin avdelning, säger Lennart Wedin.

Fotnot: ECDL betyder European computer driving license och är ett bevis på att PC-användaren klarar de vanligaste ord- och kalkylprogrammen.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.