Industriarbetarnas tidning

Krav på övertid ersätter varsel

14 juni, 1999

Volvo Lastvagnar i Umeå har dragit tillbaka det varsel på 350 anställda som lades i vintras. Under våren har runt 150 slutat, många med omställningsbidrag eller avtalspension. I slutet på förra veckan fick metallklubben besked om att inga uppsägningar är nödvändiga längre.
– Vi är ofantligt glada, säger metallklubbens ordförande William Frank. Men nya krav på övertid i sommar ger smolk i bägaren.

I början av det här året presenterade Volvo Lastvagnar en prognos som pekade på att försäljningen av lastbilar i Europa skulle gå ned med 10 procent under det här året. Prognosen ledde till ett varsel på 350 personer.

Sedan dess har försäljningen bara ökat. I våras var trycket så stort att företaget erbjöd barn till anställda på Volvo att arbeta extra under några helger.

Nu vill företaget att de anställda ska jobba över varenda helg fram till vecka 28 då företaget stänger i fyra veckor. Även kollektiv övertid i augusti förhandlas mellan företaget och facket.

– Vi är bittra över att företaget inte lyssnat på oss tidigare, säger William Frank. Vi föreslog bland annat att företaget skulle satsa på utbildning och arbetstidsförkortning när försäljningen gick ned. Ingen lyssnade på oss då. Nu har det börjat hända saker. En utvärdering av de anställdas kunskaper är snart klar och en arbetsgrupp har haft några möten. Men i dag är det inte så lätt att gå till länsarbetsnämnden och be om stöd.

Volvo Lastvagnar i Göteborg har nyligen sagt ja till ett nytt arbetstidsavtal med flexibla tider. Det är också på gång på Volvo Lastvagnar i Skövde och Volvo Personvagnar i Göteborg. Diskuteras flexibla, eller konjunkturanpassade, arbetstider även hos er på Umeverken?

– Vi har en annan modell som vi tagit upp med företaget. Vi vill kombinera kortare arbetstid och flexibilitet. Vår tanke är att man ska sänka den normala arbetstiden och lägga ut mer arbetstid när produktionen kräver det.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.