Industriarbetarnas tidning

Nytt pensionsbesked i sommar

7 juni, 1999

Skrivet av ELISABET HOFF

Under sommaren kommer nära en miljon LO-medlemmar att få det första beskedet om värdet på sin avtalspensionen hemskickat. Värdebeskedet visar värdet på den avtalspension som arbetsgivaren betalat in för inkomståren 1996 och 1997. Det vill säga de två första åren av avtalspension LO-SAF som 1996 ersatte STP (särskild tilläggspension).

Dessutom finns en separat information om rapporterad lön för 1998 och hur mycket pengar som därmed förts över till det förvaltningsbolag som medlemmen valde i höstas. Hur mycket dessa pengar vuxit i värde får man besked om först om ett år då nästa utskick görs.

Medlemmar som även omfattas av STP kommer att få ett särskilt värdebesked om STP i slutet av åren. Från och med nästa år kommer alla uppgifter att vara samlade på samma besked.

I samband med att värdebeskeden blivit klara för utskick har det bolag som administrerar avtalspensionen, bytt namn från AMF-Centralen till Fora Försäkringscentral. Detta för att markera att bolaget inte är knutet till AMF Pension som tidigare förvaltade avtalspensionen och som från och med förra året är ett av flera valalternativ.

Avtalspension LO-SAF omfattar alla privatanställda LO-medlemmar över 28 år. Förutsättningen är att arbetsgivaren har tecknat avtal. Mer om den och om värdebeskeden kan du läsa på Fora Försäkringscentrals hemsida www.fora.se. Du kan också ringa 020-24 00 40 och ställa frågor direkt.

Arbetsrätt Striden om las

Nya gymnasielagen

Fast jobb eller utvisning

Fast jobb eller utvisning

De fick en andra chans till ett liv i Sverige. Men villkoren var hårda. Dagens Arbete har följt killarna som bokstavligen slåss för sin överlevnad på den svenska arbetsmarknaden.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Tio avtal inom IF Metalls områden – så mycket blir det i kronor

Tio avtal inom IF Metalls områden – så mycket blir det i kronor

Här är tio avtal inom IF Metalls avtalsområden som är färdiga. Dagens Arbete visar vad det innebär i procent och kronor.

IF Metalls avtalsråd sa ja till nya avtalet

IF Metalls avtalsråd sa ja till nya avtalet

Låglönesatsning, retroaktiva löner och arbetsskadeförsäkringen debatterades när IF Metalls avtalsråd skulle anta de nyligen tecknade avtalen.

Låglöne­satsningen, nu var vi där igen

Låglöne­satsningen, nu var vi där igen

LO har fått sin låglönesatsning men parterna är oense om vad den betyder, precis som för tre år sedan. Konflikt hotar. Hur kunde det bli så här – igen?, frågar sig Dagens Arbetes Anna Julius.

Enkät: Så tycker vi om industriavtalet

Enkät: Så tycker vi om industriavtalet

Avtalet landade ok utifrån omständigheterna. Det säger tre industriarbetare Dagens Arbete pratat med.

Stor besvikelse i Pappers avdelningar

Stor besvikelse i Pappers avdelningar

”Jag vill ge en saftig känga till dem som satte märket”, säger Claes Nöid på Fiskeby Board.

Inga extra pengar till Pappers

Inga extra pengar till Pappers

Pappers var nära att gå ut i konflikt, men gav till slut upp kampen om högre löneökningar.

Nya avtal för industrin – vad betyder det för dig?

Nya avtal för industrin – vad betyder det för dig?

I helgen kunde fack och arbetsgivare till sist enas om ett nytt avtal för svensk industri. Det här innebär det för dig.

Pappers förhandlar fortfarande

Pappers förhandlar fortfarande

Är det klart vilka nya löner som gäller nu inom industrin? Nej, Pappers förhandlar fortfarande. Avtalsrörelsen är ännu inte över. Ett dygn efter att det normerande Industriavtalet skrevs under saknas det fortfarande ett avtal för massa- och pappersindustrin. Igår förhandlade Pappers avtalsdelegation med Industriarbetsgivarna till långt in på kvällen, dock utan resultat. Förhandlingarna ajournerades och […]