Industriarbetarnas tidning

Slagsmål och fusk fall för domstol

10 juni, 1999

Skrivet av

Två pappersarbetare går till domstol för att häva sina uppsägningar sedan både det egna facket och arbetsgivarna vänt dem ryggen.
– Den enes ärende har just prövats i AD, som går helt på tingsrättens tidigare bedömning. Det är en fingervisning mot att ärendet minst är grund för uppsägning, säger Pappers avtalssekreterare Lennart Olovsson.

I AD-fallet handlar det om en medlem på norskägda Peterson Scanproof i Säffle, som tidigare i år hamnade i slagsmål med en arbetskamrat och varslades om avsked av arbetsgivaren ( Dagens Arbete nr 3/99), ett beslut som det lokala facket ställde sig helt bakom.

Den varslade gick då till tingsrätten och krävde att hans anställning vid företaget skulle stå kvar och att lön skulle utgå från företaget så länge ärendet inte avgjorts i domstol. Tingsrätten fann inga skäl till detta och det har nu inte heller AD gjort. Nästa steg blir en civilrättslig process.

I det andra fallet, på Stora Enso i Skoghall, handlar det om en anställd som ertappats med att justera tidkort i efterhand till sin egen fördel. I hans fall är det arbetsgivaren som gått till tingsrätten för att via ett förhandsbeslut slippa betala ut lön till den uppsagde under det rättsliga efterspel som väntas dra ut på tiden. Här har tingsrätten ännu inte sagt sitt.

Slagsmål och fusk på jobbet är allvarliga saker, menar Lennart Olovsson, som anser att facket i båda fallen intagit en riktig ståndpunkt.

– Sånt här kan man inte tolerera på en arbetsplats. I Skoghall har ett förtroende missbrukats. I Säffle är den som blev slagen också vår medlem och ingen ska behöva riskera något sådant i jobbet.

– Det finns regler som alla måste följa. Vi slår alltid vakt om våra rättigheter gentemot arbetsgivaren och är noga med att påpeka när de gör fel. Men det finns också skyldigheter att följa de regler som finns på en arbetsplats och det har inte medlemmarna gjort i de här fallen.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.