Industriarbetarnas tidning

Volvopress på underleverantörer

15 juni, 1999

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Volvos press på underleverantörerna ökar ständigt. Ett exempel är att Volvo ville videofilma arbetet hos en leverantör för att jaga ”icke-värdeskapande tid”.

– Jag vill påstå att det är unikt. Vi brukar inte gå in och klocka våra leverantörer, säger Bertil Thorén, inköpschef på Volvo personvagnar.

Det var tidigare i våras som Volvo ville göra videofilmen på Hydro Raufoss – en av underleverantörerna i Volvos industripark i Arendal i Göteborg. Videofilmen skulle jämföras med en redan existerande film från Volvos anläggning i Belgien. Industrifackets klubb på Raufoss fick dock sitt företag att stoppa filmen. Däremot gick Raufoss med på att göra en egen tidsstudie av arbetet.

Enligt Bertil Thorén vid Volvo hade Raufoss kunnat säga nej till tidsstudiesamarbetet med sin enda kund. Industrifackets ombudsman Lars-Åke Norrbäck i Göteborg är mer tveksam:

– Det där är en av alla tokigheter som visar hur underlägsna företagen i Arendal är mot Volvo, säger han.

På Hydro Raufoss vill klubben inte diskutera tidsstudierna eftersom det är en avslutad förhand ling. I stället betonar klubben att man har ett gott förhållande till sin företagsledning. Men så ser det inte ut på flera av de andra företagen i Arendal. Där råder i stället en mycket spänd stämning. Den bilden växer fram efter samtal med flera anställda och fackligt aktiva hos underleverantörerna. Flera av dem talar om ett hårt tempo och enformiga jobb. Men få vågar prata öppet.

– Jag kan inte säga någonting. De bara väntar på en chans att göra sig av med oss som jobbar i facket, säger en fackligt aktiv.

– Folk vågar inte berätta öppet hur de mår, men ringer hem till mig på kvällarna och är förtvivlade, ledsna och utslitna, berättar ytterligare en person.

Att byta jobb är inte lätt. I alla fall inte inom området. Företagen i Arendal träffas regelbundet och rykten finns om en kartell att inte anställa från något av de andra företagen. Ett par fackligt aktiva säger att medlemmar har fått höra talas om kartellen direkt från företagen när de nekats ett jobb.

– För att spela ut oss mot varandra, som en anställd säger.

Men att det skulle finnas ett uttalat beslut om att inte anställa från andra företag, förnekas bestämt av Stefan Hägerström som är VD på Johnson Controls i Sverige, beläget i Arendal. Han medger dock att det är mycket ovanligt att anställa från någon av de andra.

– Vi uppmuntrar inte folk från de andra företagen att söka sig hit. Det förväntas inte, av respekt för de andra. Ett tag rådde det turbulens på ett av företagen. Om vi börjat anställa folk därifrån kunde det ha skadat deras produktion och det skulle drabba kunden.

På Industrifackets och Metalls avdelningar i Göteborg anser man att Volvo bär ett stort ansvar för förhållandena i Arendal. Det håller Bertil Thorén på Volvo inte med om.

– Vi har gjort upp med företagen om att de ska finnas i Arendal, men inte om hur de sköter sin personal, säger han.

Det går att läsa mer om underleverantörerna i Arendal i Metalls och Industrifackets editioner av månadsmagasinet Dagens Arbete för juni.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.