Industriarbetarnas tidning

Björkdalsgruvan öppnas i september

14 juli, 1999

Skrivet av SUSANNE PETTERSSON

Terra Minings konkursdrabbade Björkdalsgruva i Västerbotten kan börja producera igen första september. Redan i nästa vecka återupptas prospekteringen och underhållsarbetet.
Det beskedet har nu de cirka 75 fast anställda metallarna fått av konkursförvaltaren via verkstadsklubben. Beskedet berör även underleverantörer och entreprenörer, total cirka 130 personer.

– En del blev lite besvikna. De hade hoppas på första augusti, men konkursförvaltaren anser att första september är det mest realistiska datumet, berättar Torbjörn Björk, ordförande i verkstadsklubben.

Förutsättningen för att gruvan ska kunna börja producera igen är, enligt Torbjörn Björk, att ”allt klaffar ekonomiskt”. Verkstadsklubben har dock inte fått någon information om eventuella nya ägare och spekulanter.

– Nej, det får vi inte veta. Det är sekretess, men jag är övertygad om att det finns friare. Konkursförvaltarens besked tyder på att det finns möjligheter.

Björkdalsgruvan i Skellefteå-fältet har varit en av världens lönsammaste guldgruva. Den såldes 1997 till kanadensiska William Resources. Misstanke finns om att den nya ägaren köpte Terra Mining med lån som skulle betalas av kommande vinster från gruvdriften, en kalkyl som sprack när guldpriset rasade. I februari tog en internationell bankgrupp över. Den lovade driva gruvan vidare, men 29 juni begärdes Terra Mining i konkurs med skulder på 300 till 400 miljoner och de anställda fick gå hem.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.