Industriarbetarnas tidning

’Gifterna i mineralull doldes av industrin’

22 juli, 1999

Skrivet av SUSANNE PETTERSSON

Gifterna i mineralaull har var kända sen länge. Redan 1983 fick mineralullsindustrin kunskap om att farliga isocyanater finns i vanlig mineralull, som Gullfiber och Rockwoll. Det avslöjas av den danske journalisten Sören Kirk i en TV-dokumentär.- En fruktansvärd skandal, säger arbetsmiljöexpert Rolf Ählberg från Metall.

I februari 1998 avslöjade Dagens Arbete att mineralull vid hög uppvärmning kan avge metylisocyanat, samma gas som läckte ut från en fabrik i Bhopal i Indien när 2 000 personer dog. Upptäckten hade gjorts av en slump av dåvarande arbetsmiljöombudsman Rolf Ählberg på Metall. Forskare vid avdelningen för klinisk kemi vid Lunds universitet gjorde sen egna tester och bekräftade upptäckten.

Isocyanater – en grupp kemiska ämnen – är en tidigare känd arbetsmiljörisk i plastindustrin och företag som använder lim eller plastade produkter som exempelvis kretskort. Forskarna hade inga skäl att tro att isocyanater också skulle finnas i mineralull och blev förvånade och oroade av upptäckten. Isocyanater är kraftigt allergiframkallande, kan ge andningsbesvär och misstänks kunna orsaka cancer.

En dansk ännu inte visad TV-dokumentär avslöjar nu att mineralullsindustrin har haft vetskap om isocyanater i mineralull i 16 år. I dokumentären berättar kemisten Janina Szpilman, som arbetar inom Danmarks försvar, att hon redan 1983 skrev en rapport om att hon upptäckt isocyanat i mineraull. Rapporten skickades till producenterna av mineralull i Danmark, bland annat Rockwoll. Resultatet presenterades också vid en konferens för mineralullsindustrin.

Den danska journalisten Sören Kirk, som har producerat dokumentären, försökte under inspelningen att få kommentarer från mineralullsindustrin:

– Jag gjorde desperata försök, men de vägrade helt och hållet.

Rolf Ählberg, arbetsmiljöexpert i Metalls avdelning ett i Stockholm, har sett dokumentären och är upprörd:

– Det här visar hur industrin har mörkat. Hur ska människor få en chans att skydda sig om de inget får veta? Hur många har hunnit bli sjuka under den här tiden?

Docent Gunnar Skarping vid avdelningen för klinisk kemi vid Lunds universitet deltar i dokumentären. Han berättar om den svenska upptäckten och om mineralullsindustrin förvåning.

– Det hela var så nytt att industrin till och med ville avvakta med att informera allmänheten. Om det visar sig att man redan visste känns det olustigt. Det måste finnas en uppriktighet när det gäller arbetarskydd.

Thomas Heldgaard, miljösystemchef för Rockwolls moderbolag i Danmark, säger att Rockwoll inte haft kunskap om isocyanater i mineralull före den svenska upptäckten förra året.

Samma besked ger Klas Partheen, miljösamordnare på Gullfiber i Sverige, en av landets största tillverkare av mineralull. Han påpekar att mineralull normalt inte används i så höga temperaturer att det avger isocyanater.

– Skriverierna har varit överdrivna. Mineralull används ju mest till väggar, rör och tak och där är det inga risker. Problemet är mycket begränsat och dyker i princip bara upp när man värmer mineralull, som i nya spisar. Innan spisen används ska den sättas på högsta värmen för att bindemedlet i isoleringen ska brännas ut. Det är då viktigt att ha god ventilation i köket.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.