Industriarbetarnas tidning

Grafikerna kräver rätten att se allas löner

1 juli, 1999

Skrivet av LISBETH ULFSTEDT

Jämlika löner mellan kvinnor och män kan inte garanteras om vissa löner är hemliga. Det anser Grafiska Fackförbundet och stämmer motparten GFF i Arbetsdomstolen för att få svar på om en medlem är lönediskriminerad.

Rättvisa och jämställda löner är ett självklart fackligt krav. Men facket vet inte helt säkert hur rättvisa och hur jämställda lönerna är på en arbetsplats, eller ens på en liten avdelning på ett företag. Facket får nämligen enbart se sina egna medlemmars löner. Inte lönerna för exempelvis oorganiserade på samma företag eller avdelning.

Grafikernas ombudsman Lars-Åke Sjögren misstänker nu att en medlem är lönediskriminerad. För att få svart på vitt på om det är sant eller inte tvingas han gå till Arbetsdomstolen.

Det handlar om Bohlins Grafiska i Kristianstad, där lönepotten på 2,8 procent skulle fördelas vid en förhandling. På förpressavdelningen arbetar fyra grafiker, två kvinnor och två män, två är med i facket, de andra två står utanför. Alla fyra har helt jämförbara arbetsuppgifter.

– Det är fullständigt omöjligt att räkna ut potten och göra en rättvis fördelning om vi inte får se vad alla tjänar, konstaterar Lars-Åke Sjögren.

Parterna har gjort upp om ett avtal med lokala lönepotter, men motparten Grafiska Företagens Förbund, GFF, vägrar samtidigt att lämna ut allas löner. GFF hävdar att individen har rätt att hålla sin lön hemlig.

– GFF sabbar hela systemet med lokala potter, anser Lars-Åke Sjögren.

Striden med arbetsgivarna om att förhandlarna på båda sidor om bordet ska ha tillgång till samma siffror för att lönerna och fördelningen av potter ska bli rättvis är angelägenhet för hela fackföreningsrörelsen.

LO, TCO och SACO kräver gemensamt , i sin remiss kring jämställdhetslagen, att facket måste få tillgång till samma underlag som arbetsgivaren vid löneförhandingar. Inga-Lill Westh, ansvarig för jämställdhetsfrågorna på LO, anser att kravet är viktigt.

– Lönesättningen decentraliseras allt mer. Då måste vi stärka den lokala fackliga organisationens möjligheter att arbeta för rättvisa löner, anser hon.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.