Industriarbetarnas tidning

Isocyanater skadade Lennart för livet

12 juli, 1999

Isocyanater från mineralull skadade Lennart Nilsson för livet. Efter drygt tre år har nu försäkringskassan i Örebro godkänt hans arbetsskada.
– Det är förmodligen första gången det händer. Först nyligen blev det känt att mineraull kan avge metyliscocyanater, säger docent Gunnar Skarping vid Lunds universitet.
Lennart Nilsson började på Laxå bruk 1995. Där görs bland annat ljud- och värmeisoleringar till varmvattenberedare, värmepannor, mikrovågsugnar, fläktar och skorstenspipor. Råmaterialet är mineralull som pressas eller skärs till önskad form.

Efter tre månader undrade Lennarts fru vad han egentligen höll på med på jobbet. Hon vaknade på nätterna av att det lät som en orkan när Lennart andades. Men han viftade bort problemet.

I februari 1996 gick Lennart på nattskiftet. På den tiden framställde bruket även råullen. I arbetslokalen låg nu röken som en dimma från medlen som binder samman mineralfibrerna. Det kändes extra kärvt för Lennart som sista tiden fått allt tyngre att andas. Men han började med formpressningen, en ny laddning var sjunde minut. Vid fyra-tiden på natten orkade han inte längre utan stängde av maskinen.

Efter skiftbytet på morgonen satte han sig i bilen för att köra hem. Men kände hur det gick allt tyngre att andas och efter en halvtimma, när han stannat i en vägkorsning, slocknade han. Han väcktes ur medvetslösheten av en främmande person som sett hur bilen stod stilla med framhjulen halvvägs ned i diket. Han körde sakta vidare en tag, men fick stanna igen och kämpa efter luft. Efter ett tag kom andningen tillbaka.

– Sedan dess har jag aldrig varit tillbaka på bruket mer, säger Lennart.

Nu, drygt tre år senare, jobbar han som lönebidragsanställd utomhus med gräsklippning och parkarbeten. Han mår skapligt:

– Förutsatt att jag inte kommer i närheten av sådant jag inte tål, som färger, lacknafta, lösningsmedel, ammoniak, stekos, berättar Lennart som är glad över att hans problem, ”bronciell hyperaktivitet”, godkänts som arbetsskada till slut.

Björn Lundvall, försäkringsansvarig och regionalt skyddsombud i Industrifacket i Örebro, har drivit fallet. Inledningsvis handlade diskussionen om fenoler och formaldehyden i bindemedlen och den olja som används i formarna vid pressning.

– Men försäkringskassan ansåg inte att formaldehyd kunnat orsaka Lennarts astmatiska besvär.

Ett beslut om avslag utarbetades. Björn begärde uppskov. Och nu fanns nya argument: I februari 1998 avslöjade Dagens Arbete att mineralull vid uppvärmning kan avge metylisocyanat, det gift som dödade tusentals vid Bhopal-katastrofen i Indien 1984.

Det fick Yrkes- och miljömedicinska kliniken i Örebro att göra en ny mätning. Man fann att metylisocyanater avgavs vid formpressningen och Lennarts andningsbesvär godkändes.

Det är förmodligen första gången de skälen godtagits. Vare sig Arbetarskyddsstyrelsen eller Riksförsäkringsverket kan se detta i sin statistik, men:

– Det har ju först nyligen blivit allmänt känt att mineralull kan avge metylisocyanater, säger docent Gunnar Skarping vid avdelningen för klinisk kemi vid Lunds universitet.

Laxå bruk har nu vidtagit en rad åtgärder efter beskedet om isocyanaterna.

– Vi tillverkar inte längre råull, vi pressar inte längre de skivor som sågas till utan köper in materialet och vid formpressning använder vi andra pressar med genomblåsning och utsug, säger vd Thomas Hartung. De anställda ska utbildas enligt härdplastföreskiften om isocyanater.

– På sikt måste ett nytt bindemedel tas fram, understryker Wilhelm Hartung som lett företaget i många år. Han vill också ha noggrannare kontroll vid nyanställningar.

– Vi ska inte ta in någon som får problem. Det är inte ovanligt att man är eller blir allergisk mot formaldehyd.

Wilhelm Hartung har varit i branschen sedan 1958. Han är förvånad att det inte räckte för försäkringskassan med beskedet att Lennart arbetat med formaldehyd.

– Det är ju känt sedan länge att en del inte tål detta.

Arbetsrätt Striden om las

Nya gymnasielagen

Fast jobb eller utvisning

Fast jobb eller utvisning

De fick en andra chans till ett liv i Sverige. Men villkoren var hårda. Dagens Arbete har följt killarna som bokstavligen slåss för sin överlevnad på den svenska arbetsmarknaden.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Tio avtal inom IF Metalls områden – så mycket blir det i kronor

Tio avtal inom IF Metalls områden – så mycket blir det i kronor

Här är tio avtal inom IF Metalls avtalsområden som är färdiga. Dagens Arbete visar vad det innebär i procent och kronor.

IF Metalls avtalsråd sa ja till nya avtalet

IF Metalls avtalsråd sa ja till nya avtalet

Låglönesatsning, retroaktiva löner och arbetsskadeförsäkringen debatterades när IF Metalls avtalsråd skulle anta de nyligen tecknade avtalen.

Låglöne­satsningen, nu var vi där igen

Låglöne­satsningen, nu var vi där igen

LO har fått sin låglönesatsning men parterna är oense om vad den betyder, precis som för tre år sedan. Konflikt hotar. Hur kunde det bli så här – igen?, frågar sig Dagens Arbetes Anna Julius.

Enkät: Så tycker vi om industriavtalet

Enkät: Så tycker vi om industriavtalet

Avtalet landade ok utifrån omständigheterna. Det säger tre industriarbetare Dagens Arbete pratat med.

Stor besvikelse i Pappers avdelningar

Stor besvikelse i Pappers avdelningar

”Jag vill ge en saftig känga till dem som satte märket”, säger Claes Nöid på Fiskeby Board.

Inga extra pengar till Pappers

Inga extra pengar till Pappers

Pappers var nära att gå ut i konflikt, men gav till slut upp kampen om högre löneökningar.

Nya avtal för industrin – vad betyder det för dig?

Nya avtal för industrin – vad betyder det för dig?

I helgen kunde fack och arbetsgivare till sist enas om ett nytt avtal för svensk industri. Det här innebär det för dig.

Pappers förhandlar fortfarande

Pappers förhandlar fortfarande

Är det klart vilka nya löner som gäller nu inom industrin? Nej, Pappers förhandlar fortfarande. Avtalsrörelsen är ännu inte över. Ett dygn efter att det normerande Industriavtalet skrevs under saknas det fortfarande ett avtal för massa- och pappersindustrin. Igår förhandlade Pappers avtalsdelegation med Industriarbetsgivarna till långt in på kvällen, dock utan resultat. Förhandlingarna ajournerades och […]