Industriarbetarnas tidning

Metall investerar i Arcam i Göteborg

8 juli, 1999

Skrivet av LISBETH ULFSTEDT

Metallica tror på en framtid för en ny metod att framställda metalldetaljer direkt från en CAD-ritning. Därför investeras
7,5 miljoner kronor i Arcam AB i Göteborg.

Arcam är ett teknikutvecklingsbolag som arbetar med att utveckla sitt patent på att tillverka metalldetaljer direkt från en CAD-ritning, CAD to Metal som de kallar metoden.

Förvaltnings AB Metallica är ett riskkapitalbolag, som ägs av Metall och som huvudsakligen ska investera riskkapital och kunnande i bolag inom Metalls område.

– Arcam har under senare tid gjort betydande framsteg, men måste fortfarande betraktas som ett riskprojekt. Men vi tror att möjligheterna är goda för ett kommersiellt genombrott för Arcams teknik, säger vd för Metallica Roland Källenfors.

Arcam-tekniken är intressant av flera skäl, framför allt kommer användaren att kunna spara tid. Den förkortar ledtiderna för att ta fram formverktyg och komponenter från flera månader till bara någon vecka. Den första prototypen testas för närvarande i samarbete med flera storföretag och den första utrustningen beräknas vara färdig för försäljning innan årets slut.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.