Industriarbetarnas tidning

Metall stöder Ericssons chefsbyte

8 juli, 1999

Skrivet av SUSANNE PETTERSSON

Metalls representanter i Ericssons bolagsstyrelse stöder beslutet att byta ut vd:n Sven-Christer Nilsson, men utifrån andra grunder än ägarna:- Han har fokuserat allt för mycket på att få ner antalet anställda och att sälja produktionsenheter, säger Arne Löfving, vice ordförande för Metalls samorgansation på Ericsson.

Ericssons vd och koncernchef Sven-Christer Nilsson tvingades gå ( 990707) för att han inte har fått ner kostnaderna tillräckligt snabbt. Han efterträds av Kurt Hellström, som vd, och styrelseordföranden Lars Ramqvist, som ny tillfällig koncernchef.

Metalls fackliga representanter i koncernstyrelsen, som deltog i beslutet, har valt att inte uttala sig. De hänvisar till Metalls samorganisation på Ericsson.

– Vi ställde oss bakom chefsbytet, men anser att kritiken mot Sven-Christer Nilsson är felaktig, förklarar Arne Löfving i Metalls samorganisation. Att sänka antalet anställda och att sälja ut enheter löser inga problem, det är bara kosmetika. Den inriktningen riskerar dessutom att skapa nya problem. Ju mer som läggs ut på underleverantörer, desto större risk för att kvalitén försämras.

– Vi anser att ledningen i stället skulle fokusera mer på de enheter inom Ericsson som behöver byta teknik. När det gäller personalnedskärningarna är det dessutom så att Ericsson mobiltelefonsida behöver mer folk. Ta till exempel Kumla där man nu behöver 1 300 personer för att klara den ökade efterfrågan på mobiltelefoner.

Hur stor är risken att chefsbytet leder till nya rationaliseringar?

– Det är möjligt att det blir så, men i så fall hoppas vi att de sker på rätt sätt.

Ericsson larmade i vintras om att minska personalen med 11 600 anställda världen över varav 3 300 i Sverige – ett beslut som bland annat innebär nedläggning av Norrköpingsfabriken. Kommer nu ytterligare metallare att få gå?

– Jo, eller åtminstone var det så fram till i går.

Hur ser Metall på utnämningen av Kurt Hellström som ny vd, tungviktare inom Ericsson men doldis utåt?

– Jag känner honom sen tidigare. En bra kille. Han har insett behovet att ha produktion i egen regi. I övrigt vet vi inte han tänker göra och vilka direktiv han har fått från styrelsen.

Behövs det nytt blod utifrån?

– Det finns en kompetent ledning i Ericsson, men de får inte alltid chans att jobba för marknaden ställer orimliga krav på avkastning. Ericsson har genomgått en enorm förändring under de senaste åren. Hälften av det som i dag faktureras fanns inte ens på ritbordet för tre år sedan. Och jag tror egentligen att Sven-Christer Nilsson hade fått grepp om situationen så småningom, även om vi från facket inte alltid ställde upp på hans grepp.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?