Industriarbetarnas tidning

Metall till AD i lönestrid

30 juli, 1999

Metall stämmer företaget Nibe i Markaryd inför Arbetsdomstolen. Företaget införde ackord i en filial i Trelleborg för ett och ett halvt år sedan vilket gjorde att ett antal arbetare fick sänkt lön. Det strider mot verkstadsavtalet, menar Metall i sin stämningsansökan.
Metallarna som arbetar i Nibes filial TMV Pannan i Trelleborg har sedan början av nittiotalet fasta löner. I februari förra året införde företaget raka ackord. Vid ett antal tillfällen har facket och företaget inte kunnat enas om prissättningen för olika arbeten. Arbetsgivaren har då avlönat arbetarna med verkstadsavtalets lägsta timlön.

Helt fel, menar Metall som hävdar att företaget gjort sig skyldigt till ett avtalsbrott.

– Kan man inte enas om priset ska medlemmarna ha sin individuella timlön, det vill säga den lönen de hade innan ackordet infördes, säger Gert-Åke Nilsson som är klubbordförande på TMV Pannan i Trelleborg.

– Man har varit överens om den principen tidigare och den ska gälla nu med.

I sin stämningsansökan kräver Metall att företaget betalar skadestånd till facket och att arbetarna får ersättning för den lön de gått miste om. Lönekravet är sammanlagt runt 5 000 kronor. Stämningen gäller tre arbetare, men fler arbetare har drabbats på samma sätt. Metall utgår ifrån att samtliga ersätts av företaget om arbetsdomstolen ger facket rätt.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.