Industriarbetarnas tidning

Mönsterås bruk får byggas ut

2 juli, 1999

Skrivet av SUSANNE PETTERSSON

Miljövännerna förlorade. Regeringen ger Mönsterås bruk vid Kalmarsund tillstånd att öka produktionen av sulfatmassa. Ett besked som välkomnas av Pappers avdelningsordförande Kent Lindster:- Visst släpper vi ut skit, men vi är faktiskt det renaste massabruket i världen.

Nya jobb och investeringar. Eller ytterligare fiskdöd i Kalmarsund. Debatten om utbygganden av Mönsterås bruk har pågått i cirka två år. Ett tvåmiljardersprojekt som innebär ökad produktion av sulfatmassa från 550 000 till 750 000 ton per år och uppemot 130 nya jobb. Men också ett projekt som kraftigt kritiserats av miljövänner och yrkesfiskare sedan Fiskeriverket slagit larm om att gädd- och aborryngel i det närmaste utplånats längs Kalmarsundskusten, bland annat utanför Mönsterås bruk

I augusti förra året kom Koncessionsnämndens beslut om att bruket får byggas ut. Miljöforskaren Björn Gillberg, som företräder yrkesfiskarna, överklagade till regeringen som nu ger Mönsterås bruk rätt i de flesta avseenden.

– Vi är nöjda, kommenterar platschefen Ulf Johansson. Det här betyder att striden är över och det blev precis som vi ville bortsett från att regeringen vill att vi utreder förutsättningarna för att minska kväveoxidutsläppen något.

Pappers avdelningsordförande Kent Lindster i Mönsterås är lika nöjd han:

– Vi har hela tiden stött företagen i den här frågan och tycker att det är viktigt att komma ihåg att det här massabruket har unikt låga utsläppsnivåer.

Bland yrkesfiskarna är besvikelsen stor:

– Jag förstår inte hur myndigheterna vågar ge ett sådant här tillstånd, kommenterar Lars Engström, yrkesfiskare på Vållö strax utanför Mönsterås bruk. Det visar hur lätt man tar på miljön. Regeringen borde ha avvaktat ytterligare utredningar om det finns ett samband mellan fiskdöden och utsläppen.

Enligt Miljödepartementet kommer inte den ökade produktionen att leda till mer utsläpp av föroreningar till vatten och luft. Detta främst tack vare den reningsanläggning som installerades förra året. Lars Engström tvivlar dock på den uppgiften.

– Det resultatet har vi ännu inte sett. Hur det än är så är det lättare att rena en lägre produktion på 550 000 ton än 750 000 ton, kommenterar Lars Engström.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen