Industriarbetarnas tidning

Nyanställning i Kumla med baksida

6 juli, 1999

Skrivet av SUSANNE PETTERSSON

Glädjen är stor på Ericsson i Kumla. Företaget ska tillfälligt nyanställa mellan 700 och 1 300 personer till årsskiftet. Men medaljen har en baksida:- Det här är framtidens arbetsmarknad i ett nötskal. Folk ska snabbt in och sen snabbt ut, men alla klarar inte att leva så.

Det säger Ann Görle, som är arbetsförmedlare på arbetsförmedlingen i Kumla. Hon kan se klara nackdelar med de ökade kraven på flexibilitet på dagens arbetsmarknad:

– Många tycker det är okej, speciellt ungdomar. De jobbar några månader, tjänar pengar och sticker sen utomlands när den tillfälliga anställningen tar slut. Men de äldre, som har hus, familj och räkningar, har svårare att vänja sig vid det här livet. De hänger inte riktigt med.

På Ericssons Kumlafabrik handlar det om uppemot 1 300 metallare som så snabbt som möjligt måste in i produktionen för att klara en ökad produktion av mobiltelefonmodeller. De blir tillfälligt anställda fram till årsskiftet då produktionstoppen väntas gå ner.

Verkstadsklubben är glad över beskedet och den ökade efterfrågan på mobiltelefoner, men hade helst velat att företaget nu passade på att erbjuda vikarierna fast anställning.

– Vi förde fram det i förhandlingarna, men företaget vill inte binda sig för några fasta anställningar i det här skedet, förklarar Annika Modin, informationsansvarig i verkstadsklubben.

Att ersätta samtliga tillfälliga anställningar med fasta bedömer hon som utsiktslöst.

– Då får vi sannolikt varsla så fort det blir en nedgång. Det är svårt för Ericsson att ha personal som täcker alla toppar. Det här är en speciellt känslig marknad, men företaget borde bli bättre på att kompensutveckla personalen under perioder då efterfrågan är lägre. Vi inom facket jobbar nu på att få ett sådant kompetensutvecklingsavtal.

Personalchef Per-Olof Stålesjö på Ericsson i Kumla säger att kraven på en flexibel arbetskraft inte går att komma ifrån.

– Stora delar av industrin står inför det här problemet. Är produktionen kunderorderstyrd behöver man olika mycket folk under olika delar av året och vi måste hantera det på ett bra sätt. Här i Kumla försöker till exempel företagen låna och släppa iväg personal till varandra. Det är en bra modell som vi hoppas kunna bygga ut.

Både företaget och facket på Ericsson tror det kan innebära vissa svårigheter att få tag på så många tillfälligt anställda.

– Det här är ju en gigantisk rekrytering på kort tid, kommenterar Per-Olof Stålesjö.

Ann Görle på arbetsförmedlingen tror dock inte att det blir några problem med tanke på att över 10 000 personer i länet är heltidsarbetslösa.

I första hand söker Ericsson personal med teknisk bakgrund, men det är inget absolut krav.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.