Industriarbetarnas tidning

SKF säljer smedjan i Arvika

9 juli, 1999

Skrivet av SUSANNE PETTERSSON

Glädjen är stor på smedjan i Arvika. Smedjan läggs inte ner. SKF säljer till det irländska företaget Novaterra.
Smedjan, som har 220 anställda varav 175 metallare, har gått med förlust sedan 1995. Enligt facket har ingen i SKF:s koncernledning brytt sig om förlusterna trots att facket slagit larm vid ett flertal tillfällen.

– Det var först i slutet av 1998 som det hände något. Då kom strukturplanen som sa att vi antingen skulle läggas ner eller säljas, berättar Lars Svensson, ordförande i verkstadsklubben.

Dem första december skulle smedjan läggas ned, såvida ingen ny ägare dykt upp. I maj förvärrades förutsättningen för att hitta köpare sedan storkunden Volvo meddelat att man slutat köpa komponenter från smedjan.

Enligt facket har de dock funnits intresserade köpare, men förhandlingarna har hela tiden spruckit.

– Vi trodde att SKF innerst inne ville lägga ner smedjan. Så tolkade vi allt schabbel, säger Lars Svensson.

Nu blir det ingen nedläggning – något som Lars Svensson säger sig vara ”jävligt glad” över, men:

– Vi måste ändå räkna med att vissa blir av med jobbet. Det är ett stort arbeta att få ordning på verksamheten. Förlusterna är stora och SKF har inte rört ett finger för att göra något åt det.

Den nya ägaren, Novaterra, är ett irländskt företag inom smides- och gjuteribranschen med verksamheter i Frankrike och Tyskland. Kunderna finns inom bland annat fordonsindustrin.

Smedjan i Arvika tillverkar främst vevstakar till lastvagnar. Den ägdes en gång av Volvo. 1988 tog SKF via Ovako över verksamheten.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.