Industriarbetarnas tidning

Svarven tog Rolfs liv

5 juli, 1999

Dödsolyckor med svarvar är mycket ovanliga. Men den 20 maj omkom 36-årige Rolf Jansson på Voith Safeset i Hudiksvall när den 35-kilos flänsaxel han arbetade med lossnade från chucken och slungades rakt i bröstet på honom. Nu föreslår yrkesinspektionen att en begränsning byggs in så inte svarvstycken oavsiktligt kan brytas loss under arbete.

Hydrauliken gjorde svarven okänslig. Det är yrkesinspektionens slutsats av svarvolyckan i Hudiksvall då den 36-årige metallarbetare omkom.

Sedan olyckan inträffade har ingen arbetat vid svarven:

– Vi vill inte att någon skall stå här och arbeta förrän vi gjort maskinen säkrare, säger produktionschefen Bo Hjelm.

Ingen såg exakt vad som hände vid olyckan. Men man vet att flänsaxeln trycktes loss ur chucken av svarvstålsfästet. För det krävs sådana krafter att det inte hade kunnat hända på en vanlig svarv. Men här kom kraften från svarven själv: Den kan köras såväl med inprogrammerade arbetsmoment som manuellt, eftersom den har inbyggd hydraulik.

– Det ger en otrolig styrka, men genom att man blir så stark tappar du känslan för vad du gör. Det är en väldig skillnad jämfört med en vanlig supportsvarv, det känns som att skära med kniven i varmt smör, säger Åke Assman. Han delade jobbet vid denna svarv med Rolf Jansson.

– Kraften måste minskas så att det inte går att trycka ut något arbetsstycke. Man måste få tillbaka den vanliga känslan i arbetet. Dessutom måste det finnas någon slags brytare längs axeln som gör att den släpper om man kommer för nära.

De synpunkterna återkommer i yrkesinspektör Ingemar Perssons olycksfallsrapport. Han trycker särskilt på den okänslighet hydrauliken innebär vid manuellt arbete och föreslår att en begränsning byggs in i maskinen så att svarvämnet inte kan brytas loss. Om det skall bli ett allmänt krav får arbetarskyddsstyrelsen nu fundera på.

– Här finns en risk som inte uppmärksammats tidigare, i varje fall har man inte gjort något åt den, konstaterar Ingemar Persson.

I väntan på ombyggnad står svarven kvar på sin plats. Märkena finns kvar i skyddsplåten och på golvet där flänsaxeln slog i. Runt om i verkstaden arbetas det, bland annat vid de sex vanliga supportsvarvarna. Men där är en skillnad:

– Man har blivit skotträdd. Alla hoppar till vid en smäll, om någon tappar en pall eller så. Nu är man beredd på det värsta, säger Åke Assman.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?