Industriarbetarnas tidning

Unikt samarbete mot belastningsskador

26 juli, 1999

I ett unikt projekt samarbetar Metall i Hässleholm med yrkesinspektionen och försäkringskassan i ett projekt mot belastningsskador på avdelningens 110 arbetsplatser.
Sedan hösten 1996 driver Metalls avdelning 17 i Hässleholm ett projekt mot belastningsskador. För att få arbetet effektivare kontaktades även yrkesinspektionen och försäkringskassan, som ställde upp. Till skillnad från arbetsgivarnas organisation, Sveriges verkstadsindustrier.

Metall gjorde en enkät i februari 1997 enligt vilken 60 procent av medlemmarna avdelningen besväras eller har besvärats av belastningsskador. Med utgångspunkt från detta prioriterades arbetsplatserna i angelägenhetsordning. Därefter började man besöka arbetsplatserna och träffa företagsledningarna.

Gången är att försäkringskassan först informerar att besöket är på väg. På mötena informerar man sedan om arbetsgivarnas rehabiliteringsansvar och de bidrag som finns att söka. Om lagen föreskriver viss utrustning kan försäkringskassan inte ge rehabiliteringspengar för att skaffa det. Men däremot till individuell anpassning av en arbetsplatsen.

Yrkesinspektionen tar upp gällande regler. De flesta företag har exempelvis bristande internkontroll.

Mats Berg och Rolf Hansen, regionala skyddsombud från Metall, besöker dessutom varje arbetsplats för en noggrann kartläggning.

– Det var bara hälften av medlemmarna som besvarade den första enkäten. Vi har märkt att det bland annat beror på rädsla. Men när man träffas direkt går det bättre, förklarar Rolf Hansen.

Resultatet blir en problemlista som tillsammans med arbetsgivaren sedan förvandlas till en åtgärdsplan.

Så gick det exempelvis till på Backer Elektrovärme i Sösdala. Där har man nu betat av nästan alla 45 punkterna. Dessutom har skyddsarbetet kommit igång ordentligt på företaget, där drygt 200 metallare arbetar med att tillverka elektriska värmeelement som finns i allt från tvätt- och diskmaskiner till järnvägsväxlar och dialysapparater.

Produktionschefen Kjell Johansson är nöjd med resultatet. Sammanlagt har åtgärderna hittills kostat cirka 100 000 kronor. Och arbetsmiljön blivit mycket bättre.

– Det är bra att det kommer någon utifrån med synpunkter. Jag ska erkänna att jag var lite tveksam först, men jag har ändrat mig. Det är ett mycket bra sätt att arbeta på.

Rolf Hansen understryker samarbetets betydelse:

– Detta fungerar inte utan företagsledningarna. Men alla har ställt upp.

Samarbetet mellan yrkesinspektion och försäkringskassan är unikt. Och givande:

– Det är försäkringskassan som kan ge pengarna att bedriva rehabilitering för, medan vi har tillsynsansvaret (och sanktionsmöjligheterna) så att företagen gör vad de ska, säger yrkesinspektör Ingvar Bengtsson.

Varje år lämnar försäkringskassorna tillbaks cirka 100 miljoner kronor i outnyttjade rehabiliteringsanslag, bland annat på grund av att man inte hinner med (Dagens Arbete 6/7-99).

– Den hjälp vi fått resursmässigt genom samarbetet betyder mycket. Och budskapet går ju hem på ett annat sätt när vi kommer ut tillsammans, säger Mona Strand på försäkringskassan i Hässleholm.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.