Industriarbetarnas tidning

6 timmar jobb, 8 timmar lön

9 augusti, 1999

Länstryckeriet i Luleå ska införa 6-timmarsdag och tvåskift för 4-färgstryckarna. Tryckarna får behålla 8-timmarslönen när avdelningen ändrar arbetsform.

– Kanonbra, säger en av de anställda som tagit jobb på Luleåföretaget trots att han bor i Kalix. På det här sättet är jag borta hemifrån ungefär lika många timmar som när jag jobbade i Kalix.

Arbetstidsförkortningen beslutades i samband med att Länstryckeriet köpte upp Nordströms tryckeri i Kalix. En 4-färgs Heidelberg tryckpress flyttades till Luleå. Den kortare arbetstiden berör de två tryckare som arbetar med 4-färgspressen. De får behålla sin lön för åtta timmars arbetsdag men de får inget ob-tillägg om arbetstiden förläggs till obekväm tid.

– Jag har jobbat sex timmar tidigare, på ett annat företag. Det var bra att få mer fritid, mer tid för barnen, säger Christer Eriksson. Jag och min arbetskarmat Karl-Göran Fredriksson, som bor i Kalix, får också vara med och påverka hur vi ska förlägga vår arbetstid.

Företagets vd, Bengt Rehnström säger att förändringen handlar om att utnyttja den kostsamma 4-färgspressen på ett effektivt sätt. Just nu finns det jobb för 12 timmars produktion om dagen.

– Vi får se hur det utvecklas. Har vi tillräckligt med jobb kan vi införa tvåskift även på blankettsidan och kanske repron.

Länstryckeriet har 15 anställda som producerar vistitkort, personaltidningar, broschyrer, med mera.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.