Industriarbetarnas tidning

Arbetslösa passar inte jobben

4 augusti, 1999

Skrivet av

Bruces Shipyard i Landskrona tog hem en stororder häromveckan och behöver nyanställa ett hundratal varvsarbetare. Men det kan bli svårt att få tag på rätt arbetskraft – trots att varvsstaden Landskrona har över 300 arbetslösa metallarbetare. Många av dem har erfarenhet från varvsjobb.

-Tyvärr är det så, säger Bo Thomasson, ombudsman i Metalls Landskrona-avdelning.

-De flesta har inte den kompetens som efterfrågas. Antingen har de fel utbildning eller också lider de av arbetsskador.

Thomasson är kritisk till hur samhället planerat sin arbetsmarknadsutbildning för de arbetslösa.

-Den är förödande kortsiktig. Allt har gått ut på att de arbetslösa ska klara en ny stämplingsperiod. Några pengar till mer långsiktig utbildning har saknats.

Däremot berömmer han länsarbetsnämndens och arbetsförmedlingens insatser på Bruces Shipyard det senaste halvåret. Inga order fanns, arbetsstyrkan på drygt 200 personer gick sysslolös och många tvivlade på företagets fortsatta existens.

-Då fick de anställda bra utbildning ibland annat data och förhoppningsvis har man nu stärkt sin kompetens. Utan de insatserna hade allt gått åt pipan.

Med den grekiska ordern, värd över två miljarder kronor, ges arbete åt minst 350 personer i ett och ett halvt år. Bruces finkammar nu arbetsmarknaden i regionen för att finna svetsare och grovplåtslagare som kan ta de nya jobben. En stor del av de nya jobben kommer med största sannolikhet att gå till entreprenörer, småfirmor som alltid servat varvsindustrin med personal vid tillfälliga order.

Leif Andersson, metallklubbens ordförande, tyckte att det var lätt att gå tillbaka efter semestern. Ovissheten har varit påfrestande.

-Ja, till och med jag som är optimist började misströsta framåt sommaren. Men nu pekar allt rätt väg.

Men en sak fattas.

-Riksdagen måste ge oss samma stöd som andra länders varvsnäring får.

Leif Andersson är hoppfull efter en träff häromdagen med riksdagens näringsutskott.

-Vi hade långa samtal med dem och det var på det hela en givande träff. Vi kommer att slåss för vår sak. Jag ger mig inte förrän vår varvsindustri behandlas på samma sätt som andra länders.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.