Industriarbetarnas tidning

Boforsfack skräms inte av nedskärningshot

13 augusti, 1999

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Celsius varnar för att 1000 jobb ska bort från affärsområde Försvar i år. Det skrämmer inte metallklubben i Karlskoga.- Det är väl ett sätt att imponera på aktieägarna, säger ordföranden Leif Gren.

I torsdags (99-08-12) uppgav Celsius koncernchef Lars G Josefsson att ytterligare 700 jobb ska bort utöver de 300 som redan varslats i år. Josefsson säger dock att han hoppas att omkring 500 av dessa jobb ska kunna outsourcas till andra företag.

Leif Gren, verkstadsklubbens ordförande vid Bofors i Karlskoga, tar lugnt på utspelet. Han tycker inte att det är värt att diskutera ytterligare nedskärningar innan fler varsel är lagda. Samtidigt säger han att det också finns vissa hoppfulla tecken i diskussionen om outsourcing.

– Det kan bli en injektion i verksamheten med nya tankar, även om man känslomässigt är bunden till det gamla.

Talet om att 1000 tjänster ska bort, tror han delvis är något som gör sig bra i rubrikform i tidningarna som ett sätt att imponera på aktieägarna.

– Det är ju så det går till nuförtiden. Men det är bara att skapa onödig domedagsstämning. Än så länge jobbar vi med de varsel vi har i Karlskoga och Eskilstuna, och där har ännu ingen blivit uppsagd.

Celsius informationsdirektör Kjell Göthe förnekar dock att de aviserade nedskärningarna skulle vara ett sätt att spänna musklerna inför aktieägarna.

– Jag tror inte att det är luftsiffror. Det är en bedömning som VD gör utifrån lönsamhetsnivån. Sedan kommer naturligtvis facken att få vara med och diskutera om vad som ska hända.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen