Industriarbetarnas tidning

Hård dom över norrmän

4 augusti, 1999

Skrivet av

– De norska ägarna är professionellt dumma i huvudet. De har inte ens klarat av att lägga ner oss. Jag kan inte förstå varför de inte fått näringsförbud hemma i Norge.

Domen över de norska ägarna till Swanboard Hunton Fiber AB i värmländska Svanskog är hård från Pappers avdelningsordförande Tord Nilsson.

Orsaken är den segslitna tvist mellan boardfabrikens norska ägare och VDn för kartongbruket Svanskogs Bruk (som ägs av sina två största kunder, engelska Jarvis Porter och tyska Panier) och som nu i juni ledde till att norrmännen satte boardfabriken i konkurs.

– Enda anledningen är egentligen att norrmännen vill slippa en del obehagliga räkningar från Svanskogs bruk, säger Tord Nilsson som är avdelningsordförande i Pappers för båda företagen.

Konflikten företagen emellan har handlat om hur kostnaderna för kartongbrukets ångpanna skulle fördelas. När kartongbruket i höstas byggde sig en ny panna såg Tord Nilsson en stor risk för denna extra kostnad skulle innebära slutet även för kartongtillverkningen.

Men medan kartongfabriken har fortsatt att gå bra, har Tord Nilssons egen arbetsplats fortsatt kräftgången. I höstas lade man ner den relativt nya satsningen på hård board och 16 personer fick gå.

Nu är konkursen ett faktum. Visserligen har de norska ägarna lagt ett bud på sitt eget dotterbolags konkursbo på 17,5 miljoner kronor för att få loss maskinparken och blidka sin egen bank. Lokalerna ägs dock av den förre ägaren till boardfabriken, innan norrmännen tog över i början av nittiotalet, Leif Larsson. Nu har han gett sig in i leken igen. och lagt ett bud till konkursförvaltaren som överstiger norrmännens.

– Kommunen har redan gått in och köpt fastigheterna, så att han kan få loss kapital till finansieringen, säger Tord Nilsson som plötsligt ser en ljus vändning för företaget.

– Leif Larsson har nu ett par veckor på sig att klara ut finansieringen och mitt tips är att han blir vår nye ägare.

För boardfabriken handlar det om ca 50 jobb, vilket är mycket på en sån liten ort som Svanskog. Nu tror inte Tord Nilsson att företaget nystartar med den arbetsstyrkan.

– Snart sitter vi i mindre roliga förhandlingar med konkursförvaltaren om hur många som Leif Larsson vill ha med från början. Tipset är att kanske hälften får bli kvar, men att vi sen kommer att nyanställa i rask takt.

I dag står produktionen helt stilla. De som inte har semester gör en del underhåll, städar och förbereder för en ny ägare – utan att hundraprocentigt vara säkra på att det verkligen blir så som alla tror och hoppas.

– Ett ägarbyte blir som natt och dag för oss. Larsson är en riktig affärsman och satsar säkert på att bygga upp det som norrmännen raserat. Vi kommer att få en återgång till hård board och fortsätter med den porösa.

Med ett ägarbyte på Swanboard väntas också den frostiga relationen till Kartongbruket normaliseras.

– Det var ändå tur i oturen att kartongen klarade sig ifrån norrmännens grepp. Det var nära att även kartongen såldes till dem och då hade vi inte haft någonting kvar i dag, säger Tord Nilsson.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.