Industriarbetarnas tidning

Kaffepaus till Arbetsdomstolen

18 augusti, 1999

Isringhausern i Umeå har stämt Industrifacket inför Arbetsdomstolen. Konflikten gäller bland annat kafferasterna. Företaget anser att det har rätt att ensidigt dra in de betalda kafferasterna, facket menar att ändringen är oacceptabel.- Företaget tänker oerhört kortsiktigt, säger Industrifackets ombudsman Göran Nilsson. Man ökar inte produktionen genom att dra in kafferaster på en kvart. Det enda man uppnår är dålig stämning.

Tidigare hade industriarbetarna på Isringhausern två kafferaster på 15 minuter vardera. Rasterna infördes 1995 efter en överenskommelse mellan facket och företaget. Innan dess tog de anställda individuella kafferaster, vilket ledde till produktionsstörningar på linan. Förändringen gynnade produktionen, därför fick rasterna hållas på betald arbetstid.

I början av det här året kom beskedet från den nye platschefen att de betalda kafferasterna skulle dras in på grund av försämrade produktionsresultat. Företaget ville även ta bort möjligheten för de anställda att spara inarbetad tid i kompbanker. Tidigare har man använt inarbetad tid för att ta ledigt på klämdagar.

Konflikten handlar om kompbankerna men den berör också hur den tid som fanns i bankerna i påskas (då arbetsgivaren avskaffade systemet) ska betalas ut. I det här fallet vill arbetsgivarna inte betala ut skulden i pengar, utan i form av komptid. Facket å sin sida vill ha betalt i form av lön och övertidsersättning.

Facket kräver även ekonomisk ersättning för de indragna kafferasterna. Förhandlingarna mellan företaget och facket har inte gett något resultat, vare sig på lokal eller central nivå. Medbestämmandelagen ger facket tolkningsföreträde i lönetvister. Vill arbetsgivaren gå vidare med saken kan han vända sig till Arbetsdomstolen, vilket också Isringhausen gjort. Det blir alltså domstolen som får avgöra saken.

– Arbetsgivaren tror att han ska lösa saker och ting genom att de anställda jobbar sönder sig, säger Göran Nilsson från Industrifacket. Det är en gammaldags uppfattning som inte stämmer. Företaget tjänar snarare på rasterna. Det här är ett tungt industriarbete. De anställda får en chans att vila sig och komma igen.

I stämningsansökan skriver företaget att man följt kollektivavtalets regler både vad gäller indragningen av kafferasterna och ändringen av arbetstiderna.

– Det här handlar inte om att vi vill förbjuda raster. Tvärtom. Men hos oss ska raster inte vara på betald arbetstid, säger platschefen Stefan Nordin.

Om förändringen av arbetstiderna säger han att det finns ett kundbehov som kräver att företaget arbetar alla svarta dagar (vardagar).

Senast den 27 augusti ska Industrifacket lämna in sitt svar på stämningen till Arbetsdomstolen.

Isringhausen är ett tyskt företag med runt 70 anställda på fabriken i Umeå. De tillverkar bilstolar som leveras till Volvo Lastvagnar i Umeå.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.