Industriarbetarnas tidning

Kortare arbetstid bör avtalas

31 augusti, 1999

LO har inte tagit ställning för lagstiftad arbetstidsförkortning. De senaste dagarnas artiklar och TV-inslag om LOs ändrade uppfattning vad gäller arbetstiderna bygger på lösa diskussioner. Det finns inga nya beslut. Samma gäller industrifackens påstådda kursändring.
– Vi tror fortfarande att avtalsvägen är det bästa sättet att införa arbetstidsförkortning, säger Metalls avtalssekreterare Anders Tiderman. Vi har fått ett starkt support från våra medlemmar att driva den här frågan i förhandlingarna. Och vi har också lyckats.

LO skickade i går, efter ett styrelsemöte, ut ett klargörande kring organisationens syn på lagstiftad arbetstidsförkortning. I det står det att ”i den nya positiva situation som Sverige befinner sig i är det naturligt att frågan kommer upp till diskussion”. Men LO betonar att frågan befinner sig på diskussionsnivå, ingen annanstans.

Anders Tiderman menar att det finns många fördelar med en arbetstidsförkortning som införs avtalsvägen. Facket behåller kontroll över utvecklingen. Man kan påverka hur mycket av utrymmet som går till löner och hur mycket som går till kortare arbetstid.

– Vi vet inte hur en lagstiftning skulle utformas. Den kanske inte ger oss något alls. Men en lagstiftning leder likafullt till att arbetsgivaren vill ha betalt i form av ett mindre löneutrymme. Vi måste alltså vara med och betala något som vi redan betalt för.

Arbetsgivarnas pris för den kortare arbetstiden har i regel varit större inflytande över arbetstidens förläggning. I de senaste avtalsförhandlingarna fick till exempel Metall köpa arbetstidsförkortningen på 30 minuter i veckan (metallarna hade sedan tidigare 24 minuters kortare arbetstid i veckan) i verkstadsavtalet med en möjlighet för arbetsgivarna att ensidigt lägga ut sammanlagt två timmar i veckan.

– Det finns förstås en gräns för hur mycket flexibilitet den kortare arbetstiden får kosta, säger Anders Tiderman. Vi kan aldrig gå med på att arbetsgivaren fritt får förlägga arbetstiderna.

Ledarna för de andra industrifacken Pappers och Industrifacket säger att de blev tagna på sängen av inslagen i massmedia om LOs kursändring.

– Vi har inte resonerat igenom saken inom LO, sa Industrifackets ordförande Leif Ohlsson före LOs styrelsemöte i går. Nyhetsinslagen förvånar mig verkligen.

Han säger att Industrifacket står fast vid sin linje att arbetstidsförkortning bör införas avtalsvägen. Förbundet inledde en sådan lösning i förra årets avtalsförhandlingar och lyckades förhandla fram en arbetstidsförkortning i de flesta riksavtalen.

– Avtalslösningar blir mer anpassade till medlemmarnas och företagens behov i respektive bransch.

Även Pappers ordförande Sune Ekbåge blev mycket förvånad när han hörde talas om LOs ändrade uppfattning.

– Vi i Pappers har förordat avtalsvägen och vi har inte ändrat oss.

Pappers medlemmar fick en arbetstidsförkortning på drygt en halvtimme (införs stegvis till år 2001) i veckan den senaste avtalsrörelsen. Tiden kan också tas ut i form av pensionspremie eller pengar.

Grafiska fackförbundet är en av de fyra industrifacken som beslutat att gå en annan väg. 1997 beslutade kongressen att arbetstiderna ska förkortas genom lagstiftning. Arbetstiderna bör kortas till 37,5 timmar i veckan, utan löneavdrag, senast vid sekelskiftet.

Därefter gjordes dock flera misslyckade försök att förhandlingsvägen införa kortare arbetstider. Problemet var att arbetsgivarna krävde allt för långtgående flexibilitet. Inget riksavtal inom Grafiska fackförbundets avtalsområden har generell arbetstidsförkortning.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.