Industriarbetarnas tidning

Män vill uppvärdera kvinnojobb

30 augusti, 1999

Skrivet av DANIEL PALM

De traditionella kvinnoyrkena har höjt sin status. Men kvinnor har fortfarande för lite att säga till om på sina arbetsplatser. Det framgår av en ny LO-rapport.
Det är den femte och sammanfattande delen av ”Röster om facket och jobbet” som LO gjort i samarbete med Statistiska Centralbyrån. Rapporten bygger på intervjuer med nära 5 000 löntagare. Dels medlemmar i LO, TCO och SACO, dels icke fackligt anslutna. Den visar att de flesta vill att yrken inom vård och omsorg, det vill säga traditionella kvinnoyrken, ska lönas bättre. 85 procent av alla löntagare tycker att kvinnor tjänar för lite i förhållande till män. Andra faktorer som borde ge plus på lönebeskedet är skicklighet i arbetet och fysiskt eller psykiskt påfrestande arbetsuppgifter.

– Vi verkar ha kommit till en punkt då män rent praktiskt är beredda att uppvärdera kvinnors arbete, säger Sven Nelander som är utredare på LO. Det är också glädjande att andelen kvinnor som har fackliga uppdrag har ökat från 27 till 41 procent på fem år.

Sven Nelander berättar att kvinnor har drabbats hårdare än män på de traditionellt kvinnodominerade arbetsplatserna. Neddragningar inom vård, skola och omsorg har gjort att belastningen på dem som jobbar kvar har ökat markant, vilket har orsakat fler förslitningsskador och sjukskrivningar.

– Frihet i arbetet skiljer sig också mellan kvinnor och män, säger Sven Nelander. Män har generellt mer att säga till om i sin arbetsmiljö och det hade vi faktiskt inte väntat oss. LO-kvinnorna har minst möjlighet att påverka sitt arbete, medan de manliga tjänstemännen har mest.

Rapporten visar att fackets arbetsuppgifter har vidgats. Kärnfrågorna som löner, anställningstrygghet, sjukförsäkringar och arbetsmiljö är fortfarande viktigast. Men nya frågor hamnar också långt upp på dagordningen. Inflytande över det egna arbetet, kompetensutveckling, skattefrågor, europeiskt fackligt samarbete, bostads- och matkostnader är frågor som medlemmarna är intresserade av.

– Kraven på facket har ökat, säger Sven Nelander. Samtidigt är det inte längre självklart att ansluta sig. Många ungdomar nyttovärderar fackmedlemskapet, vad det kostar och vad man får ut av det.

Ungdomarna har enligt rapporten samma syn på medlemskapet som de äldre, men skiljer sig på en viktig punkt. De traditionella formerna för fackmedlemskap ratas av många ungdomar som gammalt och ointressant.

– Ungdomarna vill ha direktkontakt med sina ombud och kortare beslutsvägar i stället för färdigregisserade fackmöten, säger Sven Nelander.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?