Industriarbetarnas tidning

Ökade kunskaper sänkte förtroendet

27 augusti, 1999

Skrivet av SVEN-ÅKE AULIN

Allmänhetens kunskaper om den nya allmänna pensionen har ökat. Samtidigt sjunker allmänhetens förtroende för dem som sprider information, enligt en undersökning som Riksförsäkringsverket (RFV) gjort.Omkring 1 000 personer i åldern 18 – 60 år tillfrågades i juni per telefon om sina pensionskunskaper. Motsvarande undersökning gjordes i oktober förra året.

I somras ansåg sig 35 procent av de tillfrågade känna till det nya pensionssystemet, mycket väl eller ganska väl. Åtta månader tidigare uppgav sig endast 23 procent ha motsvarande insikter.

Under samma tid har förtroendet för dem som informerar om pensionerna sjunkit med omkring tio procentenheter. Det gäller facket (inräknat de fackliga tidningarna), bankerna, försäkringsbolagen och försäkringskassorna. Förra hösten hade omkring 60 procent av de tillfrågade mycket stort eller ganska stort förtroende för informationen; i somras hade siffran sjunkit till omkring 50 procent.

Den minskade tilliten kan bero att den som vet mer har lättare att kritisera informationen.

Några av sommarens frågor gällde de orangefärgade breven i våras som innehöll en prognos över mottagarens pension. Närmare 75 procent av dem som fick brevet öppnade kuvertet och studerade innehållet mer eller mindre noggrant. Drygt 40 procent tyckte att prognosen stämde med vad de väntat sig, medan knappt 40 procent blev besvikna.

Nästa år skickar RFV ut ett nytt orangefärgat kuvert. Då får även personer under 55 år information om den så kallade garantipensionen, samt en tabell som visar den blivande pensionärens alla vita och beskattade inkomster från 18 års ålder.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.