Industriarbetarnas tidning

Tidningsdöd i Härnösand

17 augusti, 1999

Skrivet av LISBETH ULFSTEDT

Varken Västernorrlands Allehanda eller Nya Norrland överlever millennieskiftet. De båda tidningarna, som i nästan 100 år har konkurrerat med varandra om läsarna i Härnösand och omgivande Ådalen, ska läggas ner. Den 2 januari återuppstår en helt ny tidning. Beskedet slog ner som en bomb, både hos läsarna, fackklubbarna och de totalt cirka 190 anställda på tidningarna.

– Det här är en helt ny variant, som ingen annan prövat tidigare, säger grafikernas klubbordförande på Nya Norrland Anders Almqvist.

De båda tidningarna ska gemensamt starta den nya Härnösandstidningen, där Gefle Dagblad dessutom går in som majoritetsägare med 60 procent av aktierna. Tidningen blir politiskt tvåfärgad med en liberal och en socialdemikratisk ledarsida. VD blir Bertil Astby, nuvarande VD för Nya Norrland/Dagbladet.

Bakgrunden är att de båda tidningarna går med ekonomisk förlust sedan flera år, trots nedbantningar och rationaliseringar.

– Spridningsområdet Härnösand, Sollefteå och Kramfors är för litet för två tidningar, konstaterar Anders Almqvist.

Nya Norrland har i dag en upplaga på 19 000 exemplar och VA cirka 13 000. VA trycker i dag på Sundsvalls tidning och har åtta grafiker anställda av totalt 60 personer. Den nya tidningen ska tryckas på Nya Norrlands press, där det i huset finns 48 grafiker, inklusive distribution.

Många av grafikerna har lång anställningstid bakom sig på tidningarna. Anders Almqvist har själv arbetat i 37 år på Nya Norrland.

– Jag är ganska typisk, man har ju minskat personalstyrkan under flera år, då blir det inga ungdomar kvar, förklarar han.

Beslutet innebär en rationalisering av tidningsproduktionen, där många av de två tidningarnas 190 anställda blir utan arbete. Fackklubbarna på tidningarna har dock fått löften om att bådas las-listor ska läggas ihop inför förhandlingarna om vilka som får jobb på den nya tidningen, som får premiär den 2 januari år 2000.

– Jag tror på dessa löften, säger Anders Almqvist.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.