Industriarbetarnas tidning

Volvochefen mötte Scania-facket

9 augusti, 1999

Skrivet av

I tre timmar försökte Volvo-chefen Leif Johansson under måndagseftermiddagen övertyga de fackliga organisationerna vid Scania att storaffären är bra för de anställda. Men Scania-facken är ännu inte redo att ta ställning.

– Många frågor återstår att få svar på, säger Morgan Nilsson, metallklubbens ordförande vid växellådefabriken i Sibbhult.

Samtliga produktionsorter – Falun, Katrineholm, Luleå, Oskarshamn, Sibbhult och Södertälje – var representerade när Leif Johansson på ett Stockholmshotell presenterade Volvos avsikter med köpet. Med på mötet var också Scanias tekniske chef Håkan Samuelsson.

Inför de fackliga representanterna beskrev Leif Johansson ett antal sannolika framtidsscenarior för lastbilsbranschen. Volvo måste agera för att rädda både sig själva och Scania som självständiga lastbilstillverkare, löd budskapet.

– När det gäller motiven förstår jag dem bättre nu, säger Morgan Nilsson.

Däremot blev facken inte mycket klokare på hur det nya bolaget kommer att fungera.

– Vi ställde ett antal framtidsfrågor, men svaren var otillfredsställande. Vi måste få veta mer, säger Nilsson som inte vill gå in på vilken typ av frågor som diskuterades.

Sören Westerholm, metallklubbens ordförande vid hyttfabriken i Oskarshamn var – trots många obesvarade frågor – ändå nöjd med träffen.

– Vi fick i alla fall veta att beslutade investeringar inom Scania ligger fast. Det är viktigt för oss i Oskarshamn.

Där satsar Scania på ett nytt måleri, en satsning på en halv miljard kronor som beslutades strax innan semestern.

En annan viktig fråga för Scania-facket är varumärket. Det vill man slå vakt om. Sören Westerholm:

– Där var Johansson så tydlig som han kanske kunde. Han sa att Volvo köper inte Scania för 60 miljarder bara för att sammanblanda varumärkena. Och det låter bra.

Träffen med Volvo-chefen räcker inte för att Scania-klubbarna ska kunna ta ställning till affären. Facken behöver mer tid för information. På onsdag kommer fackliga representanter från både Scania och Volvo att träffas på Metalls förbundshus i Stockholm.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.