Industriarbetarnas tidning

97 varslas i Munkfors

3 september, 1999

Skrivet av DANIEL PALM

97 personer varslas på Uddeholm Strip Steel i Munkfors. Det innebär att cirka 20 procent av arbetsstyrkan blir övertalig,trots ökande stålpriser och en väntande konjunkturuppgång för stålindustrin.

– Vi hade väntat oss ett varsel, men inte i den här storleken, säger Claes-Göran Olsson, metallordförande på Uddeholm. Han säger att de redan nu har svårt att hålla maskinparken bemannad. Produktionen ska även efter neddragningen ligga på oförändrad nivå.

– Vi kan inte handskas med en konjunkturuppgång när vi blir så få, säger Claes-Göran Olsson.

Personalchefen Jan-Eric Agnemyr förklarar neddragningarna:

– Vi befinner oss i en mycket tuff situation med hård prispress från våra konkurrenter. Koncernledningen anser att personalnedskärningarna är nödvändiga för att behålla vår konkurrenskraft.

Jan-Eric Agnemyr säger att det är viktigt att kompetensen inom företaget behålls även efter neddragningarna. Nu väntar förhandlingar med facket.

Koncernledningen har förklarat att man så långt det går ska göra mjuka neddragningar, till exempel med äldreavgångar.

– Alla som är födda på 30-talet ska erbjudas en sådan möjlighet, säger Jan-Eric Agnemyr. Det kan röra sig om totalt cirka 30 personer.

Däremot verkar inte ledningen tro på en speciellt ljus framtid där nyanställningar kan ske.

– Man får alltid försöka justera efter konjunkturer, säger Jan-Eric Agnemyr. Men det kommer att krävas en långvarig uppgång innan det kan bli tal om nyanställningar.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.