Industriarbetarnas tidning

’ABB gynnar de rika’

28 september, 1999

Skrivet av DANIEL PALM

De högavlönade på ABB får höjd föräldrapenning. Ledningen säger att det är en jämställdhetsåtgärd. Men metallarna är besvikna och menar det bara är ännu ett sätt att gynna de redan rika.
De nya reglerna för föräldrapenning på ABB innebär att alla får 80 procent av sin lön oavsett inkomst. Enligt försäkringskassans regler finns en brytpunkt vid 22 750 kronor i månaden. Den maximala föräldrapenningen är alltså 18 200 kronor i månaden. Tjänar man mer än så blir det ändå inte mer i bidrag. Men nu kan vissa tjänstemän på ABB alltså få ut närmare det dubbla genom att företaget skjuter till pengarna.

– Ledningen säger att det är en fråga om jämställdhet, fnyser Rolf Häggman, Metalls klubbordförande på ABB i Ludvika. De bryr sig inte om hur mycket det blir i kronor och ören.

SIF har inga invändningar mot den förmånliga föräldrapenningen.

– Det är en ren jämställdhetsfråga, säger Nils-Ola Olsson, klubbordförande i Sif. Nu blir det inte längre ett ekonomiskt avbräck om den som tjänar mest i hushållet stannar hemma med barnen.

Nils-Ola Olsson har viss förståelse för att reformen kan sticka i ögonen på folk, men tycker att försäkringskassans regler i grunden skapar ojämställdhet.

ABB:s personaldirektör Carina Malmgren-Heander:

– Det finns två skäl för ändringen. Vi är ett mansdominerat företag, och vi vill verka för att fler män ska vara hemma med barnen. Samtidigt vill vi vara ett modernt attraktivt företag. Det är rättvist att alla oavsett fackförbund nu får 80 procent av sin lön.

Men det blir en mycket kraftig höjning av vissa tjänstemäns föräldrapenning i rena pengar?

– Ja, men vi har inte räknat på det sättet. Alla har ju utgifter relaterat till sin inkomst och har kanske drabbats av stora ekonomiska konsekvenser av sin föräldraledighet.

Carina Malmgren-Heander säger att det finns utvärderingar från andra företag med liknande system. De visar att pappor faktiskt stannar hemma längre med barnen.

– De som tjänar över 22 750 i månaden har väl råd att skaffa barn ändå, säger Rolf Häggman. Det hade varit vettigare att ge dem som tjänar minst 100 procent i föräldrapenning i stället.

Enligt Rolf Häggman finns det andra problem med jämställdheten för föräldrarna. Till exempel att högre tjänstemän och chefer inte känner att de kan lämna ifrån sig jobbet och vara föräldralediga. För dem är inte pengarna problemet, de skulle ändå inte stanna hemma med barnen.

– ABB skryter om att det är ett företag som värnar om sina anställda. Nu ser vi svart på vitt vilka anställda det innebär, säger Rolf Häggman.

ABB:s personaldirektör Carina Malmgren-Heander har inte varit anträffbar för en kommentar.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.