Industriarbetarnas tidning

Ägare vill avveckla Bergaliden

30 september, 1999

Skrivet av SVEN-ÅKE AULIN

De fackliga ägarna till fastighetsbolaget Bergaliden är överens om att bolaget ska avvecklas ”vid lämplig tidpunkt”. Det säger styrelseledamoten Kurt Norberg till Dagens Arbete.Norberg är till vardags ekonomichef på LO, som har intressen i Bergaliden.

– Den lämpliga tidpunkten infaller när Bergaliden kan få ut så mycket pengar som möjligt för sin aktieportfölj, säger Norberg och nämner särskilt aktierna i fastighetsbolaget Wihlborgs.

Priset på Wihlborgsaktien har fallit de senaste månaderna och är nu ungefär detsamma som för ett år sedan. Generalindex (ett genomsnitt av börskurserna) har de senaste tolv månaderna stigit med drygt 30 procent.

Två andra ägare, som vill vara anonyma, säger att det är lika bra att dela upp Bergalidens tillgångar och avveckla bolaget eftersom ägarna ändå inte kan komma överens.

Oenigheten gäller synen på den sparkade styrelseordföranden Tommy Qvarfort och några affärer som denna ansvarade för.

Hela styrelsen anser att Qvarfort överträtt sina befogenheter. Majoriteten drar av detta slutsatsen att han inte ska beviljas ansvarsfrihet.

Men de två tyngsta ägarnas ledamöter, Metalls ekonomichef Hans Olsson och Kommunals förbundskassör Karl-Evert Oskarsson, kommer till en helt annan slutsats.

I en ”avvikande formulering” i förvaltningsberättelsen konstaterar Olsson och Oskarsson att Qvarfort ”ingått viktiga avtal och genomfört viktiga transaktioner utan föregående styrelsebeslut.” Men eftersom avsikten inte var att skada bolaget eller att tjäna privata pengar anser Olsson och Oskarsson att Qvarfort ändå ska beviljas ansvarsfrihet av bolagsstämman.

Saken kan få stor betydelse. Om Qvarfort inte får ansvarsfrihet har bolaget och aktieägarna ett år på sig att kräva Qvarfort personligen på ersättning för eventuella skador som han kan ha orsakat bolaget. Om ansvarsfriheten däremot beviljas minskar dessa möjligheter drastiskt.

Frågan avgörs på den bolagsstämma som borde ha genomförts i våras, men som skjutits upp till 5 oktober.

Bergaliden hade i slutet av 1997 tillgångar på omkring 800 miljoner kronor. Hur det gått sedan dess är hemligt; styrelsens ledamöter tiger, och Patent- och Registreringsverket väntar fortfarande på 1998 års bokslut och verksamhetsberättelse. Handlingarna skulle varit inskickade 1 juli, och därmed blivit offentliga.

Tillgångarna utgörs numera av aktier i fastighetsbolag, främst Wihlborgs och Platzer. Tidigare under 1990-talet ägde Bergaliden fastigheter, men dessa har under senare år bytts mot aktier.

Bergaliden ägs av drygt 60 fackliga organisationer. Praktiskt taget alla LO-förbund är med på ett hörn, men bara de största ägarna har representanter i styrelsen. Byggnads och Metall äger omkring 25 procent vardera. Den tredje största ägaren är Kommunal med 15 procent. Industrifacket och grafikerna har intressen i bolaget.

Metalls ekonomichef Hans Olsson sitter i Bergalidens styrelse.

Varför vill du ge Qvarfort ansvarsfrihet?

– I verksamhetsberättelsen har jag skrivit en annan version än vad styrelsen gjort. Jag anser i likhet med Karl-Evert Oskarsson från Kommunal att det inte är styrkt att han genom sitt handlande åsamkat företaget stora skador för framtiden. Sedan är det tveklöst så att han överskridit sina befogenheter.

Menar du då att det är okej att göra affärer på egen hand utan styrelsens vetskap – så länge man inte skadar företaget långsiktigt?

– Man får fundera på var gränsen för ansvarsfrihet egentligen bör gå. Jag vill nog påpeka att han inte skadat företaget långsiktigt samtidigt som han överskridit sina befogenheter. Frågan är hur mycket man i efterhand ska straffa en människa.

Var du med när personer i Bergalidens ledning reste till Schweiz, något som skattemyndigheterna stämplat som kamouflerade nöjesresor?

– Nej, jag var inte med.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

På Skandinaviska byggelement går fabriken för högtryck, trots coronakris.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

”Det blir svårt att få lönen  retroaktivt”

”Det blir svårt att få lönen retroaktivt”

De anställda på hustillverkaren Götenehus hoppas att företagets framgångar ska synas i lönekuverten, också i dem som redan har delats ut.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.